- Un proiect Erasmus+ de mobilitate reunește 31 de studenți din Austria, Germania, Slovenia, Letonia, Portugalia și România, axat pe soluții pentru provocările de mobilitate și mediu în transporturi și logistică.
- Studenții au participat la o pregătire online de o săptămână, urmată de o vizită fizică la Timișoara, unde au avut parte de prelegeri, vizite la companii și activități de grup.
- Proiectul subliniază problemele de mobilitate și mediu în transporturile din UE și promovează învățarea în echipe multiculturale, îmbogățind experiența interculturală a studenților.
- Participanții au explorat problemele de transport public din Timișoara, inclusiv decongestionarea intersecțiilor și poluarea generată de trafic, și au discutat despre soluții viabile, inclusiv utilizarea transportului verde.
- La final, studenții au realizat un proiect aplicabil pentru alte orașe, care va fi completat cu activități online suplimentare.
- An Erasmus+ mobility project brings together 31 students from Austria, Germany, Slovenia, Latvia, Portugal, and Romania, focusing on solutions for mobility and environmental challenges in transport and logistics.
- Students participated in a one-week online preparation followed by a physical visit to Timișoara, where they engaged in lectures, company visits, and group activities.
- The project highlights mobility and environmental issues in EU transport, promoting teamwork in multicultural settings and enriching students’ intercultural experiences.
- Participants explored public transport issues in Timișoara, including intersection congestion and traffic-related pollution, discussing viable solutions such as the use of green transport.
- At the end, students completed a project applicable to other cities, which will be followed by additional online activities.
- Egy Erasmus+ mobilitási projekt keretében 31 hallgató gyűlik össze Ausztriából, Németországból, Szlovéniából, Lettországból, Portugáliából és Romániából, a közlekedés és logisztika mobilitási és környezeti kihívásainak megoldásaira összpontosítva.
- A hallgatók egyhetes online felkészítést követően fizikai látogatást tettek Timișoarára, ahol előadásokon, céglátogatásokon és csoportos tevékenységeken vettek részt.
- A projekt kiemeli a közlekedés és környezet problémáit az EU-ban, elősegítve a multikulturális környezetben való csapatmunkát, gazdagítva a hallgatók interkulturális tapasztalatait.
- A résztvevők felfedezték Timișoara közlekedési problémáit, beleértve a kereszteződések zsúfoltságát és a forgalom által okozott szennyeződést, és megoldásokat vitattak meg, például a zöld közlekedés használatát.
- A végén a hallgatók egy más városokban is alkalmazható projektet készítettek, amelyet további online tevékenységek követnek.
- Ein Erasmus+-Mobilitätsprojekt vereint 31 Studierende aus Österreich, Deutschland, Slowenien, Lettland, Portugal und Rumänien und konzentriert sich auf Lösungen für Mobilitäts- und Umweltprobleme im Transport und in der Logistik.
- Die Studierenden nahmen an einer einwöchigen Online-Vorbereitung teil, gefolgt von einem physischen Besuch in Timișoara, wo sie an Vorlesungen, Unternehmensbesuchen und Gruppenaktivitäten teilnahmen.
- Das Projekt hebt die Mobilitäts- und Umweltprobleme im EU-Verkehr hervor und fördert die Teamarbeit in multikulturellen Umgebungen und bereichert die interkulturellen Erfahrungen der Studierenden.
- Die Teilnehmer untersuchten die Probleme des öffentlichen Verkehrs in Timișoara, einschließlich der Überlastung von Kreuzungen und der durch Verkehr verursachten Verschmutzung, und diskutierten tragfähige Lösungen wie die Nutzung umweltfreundlicher Verkehrsmittel.
- Am Ende erstellten die Studierenden ein anwendbares Projekt für andere Städte, das von weiteren Online-Aktivitäten gefolgt wird.
În cadrul unui proiect Erasmus+ de mobilitate, 31 de studenți din Austria, Germania, Slovenia, Letonia și Portugalia, alături de colegi din România, participă la un program intensiv cu tema „Solutions for Mobility and Environmental Challenges in EU Transport and Logistics: From Identification to Action!”, organizat de Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara.
După o pregătire online de o săptămână, în perioada 7 – 11 aprilie 2025 aceștia au fost prezenți fizic la Timișoara unde coordonatorii proiectului, ș.l.univ.dr.ing. Patrick Ștefănescu și conf.univ.dr.ing. Eugen Ghita le-au pregătit un program bogat, ce a inclus prelegeri susținute de cadre didactice universitare, dar și de reprezentanți din mediul antreprenorial, vizite la companii, vizite de studiu la Astra Vagoane și la centrele de management al traficului din Arad și Timișoara, realizarea unor mini-proiecte dezvoltate în sesiuni de grup, dar și o excursie pe cea mai veche linie de cale ferată din România, Oravița-Anina.
Valoarea științifică adăugată pe care o aduce proiectul este evidențierea problemelor de mobilitate și mediu în sectorul transporturilor și logisticii din regiunea UE și identificarea și aplicarea soluțiilor pentru a le reduce. Mai mult, un alt avantaj major pe care proiectul îl oferă studenților este învățarea de a lucra în echipe și în medii multiculturale. Cele 5 zile de activități față în față, cu un volum de muncă de opt ore pe zi, care au inclus cursuri teoretice și practice, ateliere și vizite la laboratoare reprezintă o experiență care îmbogățește experiența interculturală, prin îmbinarea tradițiilor din țara gazdă cu interacțiunea dintre studenți, profesori și reprezentanții sectorului privat.
Studenții participanți și-au putut astfel forma o perspectivă globală, dar și regională, referitoare la mobilitatea durabilă.
În perioada petrecută la Timișoara, studenții participanți au aflat care sunt principalele probleme din oraș și din România în general în ceea ce privește prioritizarea transportului public și decongestionarea principalelor intersecții, au participat la activități de monitorizare în timp real a traficului și de intervenție în timp real pentru a corecta sau rezolva problema care apare în orele de vârf în intersecții, au participat la dezbateri cu privire la poluarea chimică și fonică generată de traficul pe drumurile și intersecțiile principale și au căutat modalități de a le reduce, au discutat despre mobilitatea într-un oraș folosind diferite tipuri de transport, în principal cele verzi, luând în considerare costul, timpul și locul de parcare, au învățat cum se calculează amprenta de carbon, care sunt combustibilii alternativi etc.
La final studenții participanți, organizați pe echipe au avut de realizat un proiect care să rezolve problemele prezentate și să poată fi aplicat în alte orașe precum Timișoara. Proiectul se va încheia cu alte două săptămâni de activități online.