- Autoritățile române și ungare au lansat proiectul TERES, cu un buget total de 11 milioane de euro, destinat îmbunătățirii răspunsului la situații de urgență în județele Bihor și Satu Mare, România, și Szabolcs-Szatmar-Bereg, Ungaria.
- Proiectul va include construirea unui centru de pregătire în Marghita, Bihor, și două centre de antrenament în Ungaria, axate pe pregătirea personalului pentru intervenții în caz de furtuni și inundații.
- Vor avea loc 288 de acțiuni comune și un exercițiu de verificare a competențelor, subliniind colaborarea eficientă dintre autoritățile române și ungare.
- Obiectivul proiectului este consolidarea intervenției transfrontaliere și interoperabilității, îmbunătățind pregătirea și eficiența operațională în gestionarea dezastrelor naturale.
- Finanțarea provine în principal din fonduri europene, iar proiectul vizează nu doar infrastructura, ci și dezvoltarea relațiilor între instituții.
- Romanian and Hungarian authorities launched the TERES project, with a total budget of 11 million euros, aimed at improving emergency response in Bihor and Satu Mare counties in Romania and Szabolcs-Szatmar-Bereg in Hungary.
- The project includes the construction of a training center in Marghita, Bihor, and two training centers in Hungary, focused on preparing staff for interventions in cases of storms and floods.
- There will be 288 joint actions and a skills verification exercise, highlighting effective collaboration between Romanian and Hungarian authorities.
- The project’s objective is to strengthen cross-border emergency response and interoperability, improving preparedness and operational efficiency in managing natural disasters.
- Funding primarily comes from European sources, and the project aims to enhance not only infrastructure but also relationships between institutions.
- Román és magyar hatóságok elindították a TERES projektet, amelynek teljes költségvetése 11 millió euró, célja pedig a sürgősségi válasz javítása Bihor és Satu Mare megyékben Romániában, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Magyarországon.
- A projekt magában foglal egy képzési központ felépítését Marghitán, Bihorban, valamint két edzőközpont létrehozását Magyarországon, amelyek a személyzet felkészítésére összpontosítanak viharok és áradások esetén.
- 288 közös akcióra és egy készségellenőrző gyakorlatra kerül sor, ami hangsúlyozza a román és magyar hatóságok közötti hatékony együttműködést.
- A projekt célja a határokon átnyúló sürgősségi válasz és az interoperabilitás megerősítése, a felkészültség és az operatív hatékonyság javítása a természeti katasztrófák kezelésében.
- A finanszírozás nagyrészt európai forrásokból származik, és a projekt célja nemcsak az infrastruktúra fejlesztése, hanem az intézmények közötti kapcsolatok erősítése is.
- Rumänische und ungarische Behörden haben das Projekt TERES mit einem Gesamtbudget von 11 Millionen Euro gestartet, das darauf abzielt, die Notfallreaktion in den Landkreisen Bihor und Satu Mare in Rumänien sowie Szabolcs-Szatmar-Bereg in Ungarn zu verbessern.
- Das Projekt umfasst den Bau eines Ausbildungszentrums in Marghita, Bihor, und von zwei Trainingszentren in Ungarn, die sich auf die Vorbereitung des Personals für Einsätze bei Stürmen und Überschwemmungen konzentrieren.
- Es werden 288 gemeinsame Aktionen und eine Kompetenzüberprüfung durchgeführt, was die effektive Zusammenarbeit zwischen den rumänischen und ungarischen Behörden hervorhebt.
- Ziel des Projekts ist es, die grenzüberschreitende Notfallreaktion und Interoperabilität zu stärken und die Einsatzbereitschaft sowie die operative Effizienz im Umgang mit Naturkatastrophen zu verbessern.
- Die Finanzierung stammt hauptsächlich aus europäischen Mitteln, und das Projekt zielt darauf ab, nicht nur die Infrastruktur, sondern auch die Beziehungen zwischen den Institutionen zu verbessern.
Autorități române și ungare din domeniul situațiilor de urgență au lansat luni, la Băile Felix, proiectul transfrontalier TERES, în valoare totală de 11 milioane de euro, din care 7,2 milioane de euro finanțare FEDR, ce va fi implementat în următorii trei ani, în județele Bihor și Satu Mare, din România, respectiv județul Szabolcs-Szatmar-Bereg, din Ungaria.
‘Prin intermediul acestei finanțări semnificative vor fi construite un centru de pregătire specializat pentru pregătirea personalului în municipiul Marghita, Bihor, și două centre de antrenament în Ungaria, destinate pregătirii personalului pentru intervenția în caz de furtuni și inundații. De asemenea, acest proiect va permite modernizarea sediului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu-Mare și achiziționarea de vehicule și echipamente de intervenție esențiale în misiunile pe care le desfășurăm. Toate aceste investiții vor contribui la furnizarea răspunsului eficient și profesionist la solicitările de sprijin din zona transfrontalieră’, a declarat managerul de proiect colonel Alin Maghiar – șeful Direcției Proiecte cu Finanțare Externă din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Colonelul a evidențiat modul eficient în care au colaborat toți responsabilii din proiect, precum și implicarea activă a părții ungare. Pe lângă obiectivele menționate, în proiect vor avea loc 288 de acțiuni comune, 20 de sesiuni de antrenament, un exercițiu comun, timp de trei zile, la final, pentru verificarea competențelor, precum și elaborarea unei strategii comune și a curriculei de antrenament.
‘Împreună am reușit să punem bazele unui proiect ambițios și să dezvoltăm un parteneriat de durată cu reale beneficii. Putem afirma cu încredere că acest proiect, ce va fi implementat pe parcursul următorilor trei ani, reprezintă continuarea unei cooperări solide dintre autoritățile din România și Ungaria, ce își propune consolidarea capacităților de răspuns și prevenirea riscurilor la dezastre’, a subliniat Alin Maghiar.
Proiectul ‘Răspuns rapid și eficient în situații de urgență în zona transfrontalieră / Timely and efficient response in case of emergency situations in cross border area)’ a fost inițiat de către IGSU, ca lider de proiect, având ca parteneri: ISU ‘Crișana’ al județului Bihor, ISU ‘Someș’ al județului Satu Mare și Direcția Județeană de Gestionare a Dezastrelor Szabolcs-Szatmar- Bereg, Ungaria.
Obiectivul specific al proiectului vizează consolidarea intervenției transfrontaliere în situații de urgență și a interoperabilității între România și Ungaria prin antrenamente comune, dezvoltarea infrastructurii și a unui cadru operațional comun pentru dezastrele naturale și cele legate de schimbări climatice, îmbunătățind astfel gradul de pregătire și eficiența operațională în zona transfrontalieră a programului.
‘Se va construi, de la zero, un centru de pregătire pentru pompieri, în Marghita, unde se vor dezvolta competențe pe care noi încă nu le avem. Anume vom face pregătire pentru salvare din mediul acvatic, până acum mergeam în Italia pentru asemenea instruiri. Vom mai avea acolo facilități de pregătire cu foc deschis în clădire, fiind construit un imobil numai pentru așa ceva. Va fi amenajat și un labirint pentru căutare/salvare, cu încăperi dotate specific cu instalații care creează flăcări, simulând incendii, ce vor trebui stinse. În acest centru de la Marghita se vor pregăti atât pompierii noștri cât și cei din județele învecinate, precum și cei care se vor angaja la noi’, a declarat, pentru AGERPRES, șeful ISU Bihor, generalul Sorin Caba.
Evenimentul de lansare a avut loc în Băile Felix, fiind prezentate detalii referitoare la obiectivele, activitățile, bugetul alocat, etapele implementării, precum și rezultatele așteptate.
La conferința de lansare a proiectului au participat subsecretarul de stat Gabriel Ghilea din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; prefectul județului Marcel Dragoș, șef serviciu în cadrul Direcției Fonduri Externe Nerambursabile a Ministerului Afacerilor Interne, comisarul șef de poliție Răzvan Potîng; managerul de proiect colonel Alin Maghiar – șeful Direcției Proiecte cu Finanțare Externă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență; directorul executiv al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO), Livia Banu.
Din partea ungară, a luat cuvântul șeful Departamentului de Investiții și Dezvoltare din cadrul Inspectoratului Național de Apărare împotriva Catastrofelor din Ungaria, locotenent colonel Tibor Bancsi.
‘Tot ceea ce vom realiza împreună în cadrul acestui program este de mare valoare și cred sincer că în timpul lucrului comun se vor forma legături strânse între colegii noștri. După finalizarea proiectelor, clădirile și echipamentele ne vor sprijini activitatea, zi de zi, în ambele țări, dar ce va lăsa cu adevărat o amprentă profundă vor fi relațiile umane care se vor forma în lunile următoare’, a afirmat Tibor Bancsi.
Subsecretarul de stat Gabriel Ghilea a subliniat că acest proiect, finanțat prin Programul Interreg VI-A România-Ungaria, este un exemplu clar al modului în care se pot transforma provocările comune în soluții comune.
‘TERES aduce împreună instituții responsabile din România și Ungaria pentru a consolida reziliența zonei de frontieră în fața riscurilor climatice și a dezastrelor naturale. Într-un context în care schimbările climatice generează tot mai des situații de urgență – fie că vorbim de inundații, incendii de pădure sau cutremure – acest proiect vine cu o abordare completă. Este un proiect care investește nu doar în infrastructură și echipamente moderne, ci și în oameni și în încrederea dintre instituții. Aceasta este baza pe care se clădește o reacție rapidă și coordonată la crize’, a afirmat Gabriel Ghilea.
Bugetul total al proiectului este de 10.903.255,52 euro, din care 7.210.668,50 euro finanțare asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 3.692. 587,02 euro reprezintă contribuție publică națională.
Sursa: Agerpres