joi,27 martie, 2025
13.6 C
Cluj

Ilie Bolojan, după summitul de la Bruxelles: Europa își va asuma un rol mult mai mare în propria apărare

  • Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a anunțat că Uniunea Europeană își va asuma un rol mai mare în apărarea proprie, conform concluziilor Consiliului European. NATO rămâne fundamentul apărării colective și relația transatlantică este esențială pentru pacea în Europa.
  • Deciziile adoptate includ alocarea de fonduri pentru securitate și apărare, inclusiv un împrumut de 150 miliarde de euro din bugetul UE pentru cheltuieli de apărare.
  • S-a decis ca fondurile europene neutilizate să fie redirecționate către cheltuielile de apărare, iar Banca Europeană de Investiții va oferi credite pentru industria de apărare. Achizițiile comune trebuie să vizeze domenii prioritare precum drone și mobilitate militară.
  • Prioritatea este întărirea Flancului de Est al NATO și asigurarea securității la frontierele UE. Simplificarea proceselor de achiziție va permite o mai bună interoperabilitate între statele membre.
  • Sprijinul pentru Ucraina a fost reconfirmat, cu scopul de a asigura o poziție favorabilă în negocierile de pace. România va participa la întâlnirile internaționale, dar nu va trimite trupe. De asemenea, se discută despre securitatea Republicii Moldova în contextul tensiunilor regionale.
  • Romania’s interim president, Ilie Bolojan, announced that the European Union will take on a greater role in its own defense, as stated in the conclusions of the European Council. NATO remains the foundation of collective defense, and the transatlantic relationship is crucial for peace in Europe.
  • Decisions made include the allocation of funds for security and defense, including a €150 billion loan from the EU budget for defense expenditures.
  • It was decided that unspent EU funds can be redirected to defense spending, and the European Investment Bank will provide loans for the defense industry. Common procurement will focus on priority areas such as drones and military mobility.
  • Strengthening NATO’s Eastern Flank and ensuring security at EU borders are top priorities. Simplifying procurement processes will facilitate better interoperability among member states.
  • Support for Ukraine has been reaffirmed to ensure a favorable position in peace negotiations. Romania will attend international meetings but will not send troops. Additionally, discussions are ongoing regarding the security of Moldova in light of regional tensions.
  • Románia ideiglenes elnöke, Ilie Bolojan bejelentette, hogy az Európai Unió nagyobb szerepet vállal a saját védelmében, ahogy azt az Európai Tanács következtetései is megállapítják. A NATO továbbra is a kollektív védelem alapja, és a transzatlanti kapcsolatok kulcsfontosságúak Európa békéje szempontjából.
  • A meghozott döntések között szerepel a biztonsági és védelmi alapok allokálása, beleértve egy 150 milliárd eurós kölcsönt az EU költségvetéséből a védelmi kiadásokra.
  • Döntés született arról is, hogy a fel nem használt uniós forrásokat a védelmi kiadásokra lehet irányítani, és az Európai Beruházási Bank hiteleket nyújt a védelmi ipar számára. A közös beszerzéseknek prioritásként kell kezelniük a drónokat és a katonai mobilitást.
  • A NATO keleti flankjának megerősítése és az EU határainak biztonsága kiemelt prioritás. A beszerzési folyamatok egyszerűsítése elősegíti a tagállamok közötti jobb interoperabilitást.
  • Az Ukrajna iránti támogatás megerősítése a béketárgyalások kedvező helyzetének biztosítása érdekében történt. Románia részt vesz a nemzetközi találkozókon, de nem küld csapatokat. Ezen kívül a Moldovai Köztársaság biztonságáról is folynak a megbeszélések a regionális feszültségek fényében.
  • Der kommissarische Präsident Rumäniens, Ilie Bolojan, kündigte an, dass die Europäische Union eine größere Rolle in ihrer eigenen Verteidigung übernehmen wird, wie in den Schlussfolgerungen des Europäischen Rates festgelegt. Die NATO bleibt das Fundament der kollektiven Verteidigung, und die transatlantische Beziehung ist entscheidend für den Frieden in Europa.
  • Zu den getroffenen Entscheidungen gehört die Bereitstellung von Mitteln für Sicherheit und Verteidigung, einschließlich eines Darlehens in Höhe von 150 Milliarden Euro aus dem EU-Haushalt für Verteidigungsausgaben.
  • Es wurde beschlossen, dass nicht ausgegebene EU-Mittel für Verteidigungsausgaben umgewidmet werden können, und die Europäische Investitionsbank wird Kredite für die Verteidigungsindustrie bereitstellen. Gemeinsame Beschaffungen sollen sich auf vorrangige Bereiche wie Drohnen und militärische Mobilität konzentrieren.
  • Die Stärkung des östlichen Flügels der NATO und die Gewährleistung der Sicherheit an den EU-Grenzen sind oberste Priorität. Die Vereinfachung der Beschaffungsprozesse wird eine bessere Interoperabilität zwischen den Mitgliedstaaten ermöglichen.
  • Die Unterstützung für die Ukraine wurde bekräftigt, um eine günstige Position in den Friedensverhandlungen zu gewährleisten. Rumänien wird an internationalen Treffen teilnehmen, aber keine Truppen entsenden. Zudem werden Gespräche über die Sicherheit Moldawiens im Kontext regionaler Spannungen geführt.

Președintele interimar al României a susținut declarații de presă după reuniunea extraordinară a Consiliului European, joi, la Bruxelles, și a anunțat că „Europa își va asuma un rol mult mai mare în propria apărare”, conform concluziilor stabilite de liderii UE în cadrul evenimentului. Pe de altă parte, spune Ilie Bolojan, un alt element convenit a fost acela că „NATO rămâne fundamentul apărării colective și relația transatlantică rămâne o prioritate pentru a garanta pacea în Europa”. Cu prilejul summitului a fost reafirmat și sprijinul pentru Ucraina, însă prim-ministrul ungar Viktor Orban a refuzat să semneze declarația comună, astfel că acest text a fost susținut de 26 dintre cele 27 de state membre.

Principalele declarații ale președintelui interimar Ilie Bolojan:

  • În ceea ce privește subiectul apărării europene, a fost adoptată o decizie susținută de toți cei 27 de membri, deci în unanimitate, în care ideea principală este că Europa își va asuma un rol mult mai mare în propria apărare. Acest lucru ar urma să se facă în primul rând prin alocarea de fonduri pentru securitate și apărare. Aici sunt câteva elemente importante: s-a creat posibilitatea pentru toate statele ca să existe posibilitatea clauzei de salvgardare, în sensul în care cheltuielile de apărare suplimentare să nu fie cuprinse în deficitele bugetare, în așa fel încât balanțele statelor să nu fie afectate de aceste cheltuieli suplimentare.
  • Un al doilea element important este cel legat de acordarea unei sume de 150 de miliarde de euro, sub forma unui împrumut susținut din bugetul Uniunii Europene, care să fie pus la dispoziția statelor în așa fel încât să fie folosit pentru partea de cheltuieli de apărare.
  • Un alt element important este posibilitatea ca, din fondurile europene care nu vor fi cheltuite și care au fost alocate statelor, să se poată direcționa către cheltuielile de apărare fonduri, în așa fel încât acestea să nu fie pierdute.
  • De asemenea, Banca Europeană de Investiții va primi mandat pentru a acorda credite pentru industria de apărare și pentru ca și băncile comerciale care țin de Banca Europeană de Investiții să acorde companiilor din domeniu aceste credite. Asta ar însemna, pe baza unor finanțări private, ar trebui să avem o integrare a industriei europene de apărare și, de asemenea, o dezvoltare a industriei naționale de apărare din fiecare țară. S-au stabilit, de asemenea, domeniile prioritare de unde se vor direcționa achizițiile comune – și e vorba de drone, scuturi antirachetă, sateliți și mobilitate militară.
  • De asemenea, a fost stabilită ca prioritară întărirea Flancului de Est, de la Baltică la Marea Neagră, dar și, în general, asigurarea securității la toate frontierele UE. De asemenea, un element important în acest pachet legat de întărirea apărării europene este susținerea consorțiilor în industria europeană de apărare, în așa fel încât ceea ce se produce să fie interoperabil, pentru ca țările europene să-și asigure o parte mai mare, o parte strategică din responsabilitatea apărării Europei.
  • Simplificarea achizițiilor în acest domeniu este un alt element care urmează să fie asigurat de Comisia Europeană în așa fel încât să se poată face achiziții mai rapide și, de asemenea, să se poată face achiziții în care un stat care achiziționează, de exemplu, o anumită tehnică militară, să poată distribui și altui stat, în așa fel încât cumpărând mai mult să se poată cumpăra mai ieftin și să fie așa cum am spus, interoperabil.
  • De asemenea, un element important – și rămâne unul fundamental – este că NATO rămâne fundamentul apărării colective și relația transatlantică rămâne o prioritate și o garanție pentru pacea în Europa. Acestea au fost principalele elemente care au fost parte a deciziei care a fost adoptată astăzi legată de apărarea europeană.
  • În ceea ce privește Ucraina, după o discuție cu Președintele Zelenski, în care s-a făcut o prezentare a situației din Ucraina, s-a reconfirmat sprijinul pentru această țară din partea Europei, în așa fel încât să fie într-o poziție de negociere bună pentru ca, la încheierea unui armistițiu și la încetarea focului, să se ajungă în etapa următoare la un acord de pace, în așa fel încât acest armistițiu să nu fie doar o pauză pentru refaceri de forțe și să înceapă un nou conflict, iar pacea care ar urma să se încheie să fie una justă și durabilă. Și asta înseamnă că prezența Ucrainei și a Europei la aceste negocieri este una necesară, pentru că securitatea Ucrainei, cea a Europei și cea transatlantică se înțeleg că sunt întrețesute. Acestea au fost aspectele principale care au fost convenite. Această a doua parte a fost adoptată de 26 de țări, cu excepția Ungariei.
  • Întrebat dacă România va fi reprezentată la întâlnirea pe care o vor avea în Franța șefii de state majore: După decizia care a fost adoptată astăzi, așa cum ați precizat, va fi o întâlnire la Paris cu miniștrii apărării și șefii de state majore care să analizeze posibilitatea prin care ar fi posibil să se asigure o zonă de sprijin, de garanții de securitate, după ce se ajunge la un acord de pace. Cred că reprezentanții României vor participa nu pentru că vom trimite trupe în teren, pentru că nu vom trimite trupe în teren, ca să fie lucrurile fără echivoc, ci pentru că România, și astăzi, este un hub logistic pentru ca aceste trupe să poată să ajungă, dacă va fi cazul, în zona Ucrainei. De asemenea, suntem un hub logistic pentru tot ceea ce înseamnă astăzi exportul pe care Ucraina îl face.
  • Întrebat despre o eventuală convocare a CSAT cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din 2024: Cred că e nevoie să convocăm un Consiliu, oricum este unul ordinar în primul trimestru al acestui an, în aşa fel încât să vedem dacă eistă implicaţii care ţin de competenţele CSAT, dar convocarea unui CSAT se va face pe aspecte care ţin de partea de securitate şi de apărare. Până în momentul de faţă nu există niciun element suplimentar care să ducă la o astfel de convocare, pe subiectul pe care l-aţi menţionat.
  • Nu putem să negăm că avem un război la granițele țării noastre, nu chiar la granițele țării noastre, dar este cât se poate de clar că dacă această vocație, să spunem, de tip neoimperial a Rusiei va fi menținută în continuare și în anii următori Ucraina poate să fie doar prima victimă – și atunci și în documentul de astăzi aceste țări apreciază că Rusia este o amenințare pentru țările din UE și cred că toți cei care suntem pe frontiera de est, toți cei care au trecut șenilele istoriei peste noi înțelegem mai acut despre ce este vorba. Practic, aceste cheltuieli suplimentare pentru apărare sunt cheltuieli pentru siguranța țării noastre.
  • Întrebat dacă va desecretiza cheltuielile făcute de România pentru a sprijini militar Ucraina: Din punctul meu de vedere, în acești România a făcut ceea ce a trebuit, nu doar pentru a susține o victimă a unei agresiuni, ci pentru a susține ca pericolul să fie cât mai departe de granițele țării noastre. Voi discuta în perioada următoare să văd dacă este făcută o evaluare a acestor costuri. Eu nu văd, de exemplu, o mare problemă dacă ele sunt cunoscute public.
  • Întrebat dacă poate România să fie o umbrelă de securitate pentru Republica Moldova: Tot ceea ce face România, tot ceea ce face Europa și tot ce a făcut NATO în această perioadă pentru a susține Ucraina n-a fost altceva decât un efect al menținerii frontului la o distanță cât mai mare nu doar de România, ci și de Republica Moldova. Acesta este cel mai important lucru pe care l-am putut face în această perioadă pentru Republica Moldova. În ceea ce privește aspectele legate de colaborarea bilaterală, dacă ați urmărit ceea ce s-a întâmplat la noi, Parlamentul nostru a adoptat un proiect de lege foarte important legat de controlul spațiului aerian, inclusiv posibilitatea de a doborî drone, dar această lege încă nu a intrat în vigoare. (…) Aceste aspecte legate de o astfel de protecție nu vi le pot confirma în momentul de față, caut să am grijă ceea ce vorbesc, dar prin tot ceea ce a făcut România în această perioadă a făcut ca pericolul să nu se apropie de Republica Moldova.

Cele mai recente știri

Dumnezeu lucrează prin oameni | Un brașovean a reușit să construiască în doar 12 zile o casă pentru o bătrână de 80 de ani...

În cătunul Purcelești, Scărișoara, judeţul Alba, a izbucnit chiar pe data de 8 martie un incendiu devastator care a lăsat-o pe bunica Aurelia fără un acoperiș deasupra capului

Atenționare de călătorie pentru Ungaria, în contextul confirmării unui focar de febră aftoasă

Va fi interzis traficul de camioane dinspre Ungaria înspre România care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine, cai), precum și furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd.

Bolojan, după discuțiile de la Paris: România nu va trimite niciun militar român în Ucraina

Președintele Bolojan a făcut un apel la politicieni și candidații la prezidențiale care se vor folosi de aceste ”frici” în campania lor electorală - precum subictul trupelor României în Ucraina - transmițându-le că ”sunt lucruri cu care nu este bine să te joci”.

Oportunități pentru elevii de liceu din județul Hunedoara, la cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră

Universitatea din Petroșani a găzduit cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră 2025. Evenimentul a reunit licee și colegii din întreaga Vale a Jiului și din alte regiuni, oferind elevilor oportunitatea de a explora diverse opțiuni educaționale și profesionale.

Subiecte în trend

Dumnezeu lucrează prin oameni | Un brașovean a reușit să construiască în doar 12 zile o casă pentru o bătrână de 80 de ani...

În cătunul Purcelești, Scărișoara, judeţul Alba, a izbucnit chiar pe data de 8 martie un incendiu devastator care a lăsat-o pe bunica Aurelia fără un acoperiș deasupra capului

Atenționare de călătorie pentru Ungaria, în contextul confirmării unui focar de febră aftoasă

Va fi interzis traficul de camioane dinspre Ungaria înspre România care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine, cai), precum și furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd.

Bolojan, după discuțiile de la Paris: România nu va trimite niciun militar român în Ucraina

Președintele Bolojan a făcut un apel la politicieni și candidații la prezidențiale care se vor folosi de aceste ”frici” în campania lor electorală - precum subictul trupelor României în Ucraina - transmițându-le că ”sunt lucruri cu care nu este bine să te joci”.

Oportunități pentru elevii de liceu din județul Hunedoara, la cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră

Universitatea din Petroșani a găzduit cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră 2025. Evenimentul a reunit licee și colegii din întreaga Vale a Jiului și din alte regiuni, oferind elevilor oportunitatea de a explora diverse opțiuni educaționale și profesionale.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales joi pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul în demnitatea de Episcop al Sălajului

Pe același post a candidat și arhimandritul Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Accident grav în Arad: Două vieți pierdute în urma unei coliziuni între camioane

Un accident tragic în județul Arad a dus la pierderea vieților a doi șoferi, în urma unei coliziuni violente între două camioane.

Tunel de 400-600 metri propus în zona Dealului Lempeș pentru Autostrada A13

Un tunel de 400-600 metri este propus în zona Dealului Lempeș pentru a permite realizarea Autostrăzii A13, evitând impactul asupra terenurilor protejate și a altor constrângeri din zonă.
spot_img

Alte articole din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img