marți,29 aprilie, 2025
11.4 C
Cluj

Un milion de euro pentru stagii de practică în evoluția IA, cybersecurity și computing continuum, adresate studenților UPT

  • Conferința de lansare a proiectului ‘IA-PracticAC’ a avut loc pe 24 februarie 2025 la Universitatea Politehnica Timișoara, având ca scop creșterea participării studenților în programele de practică adaptate la evoluțiile în inteligența artificială și cybersecurity.
  • Decanul facultății, prof.univ.dr.ing. Marius Marcu, a subliniat importanța proiectului în contextul unei piețe a muncii mai puțin ofertante și a evidențiat rolul acestuia în dezvoltarea complexă a studenților prin servicii de consiliere și workshop-uri tehnice.
  • Proiectul își propune să pregătească minimum 251 de studenți din domeniile Automatică și Calculatoare, oferind programe educaționale axate pe dezvoltarea competențelor tehnice relevante.
  • Se va desfășura o campanie de promovare a inserției socio-profesionale, având ca obiectiv sprijinirea absolvenților în găsirea oportunităților de muncă și în dezvoltarea programelor de studii de înaltă calitate.
  • Evenimentul a inclus și premierea studenților câștigători ai Sesiunii de comunicări pentru aplicații mobile SCMUPT 2025, care vor participa la Mobile World Congress Barcelona.
  • The launch conference for the ‘IA-PracticAC’ project took place on February 24, 2025, at the Politehnica University of Timișoara, aiming to increase student participation in internships adapted to developments in artificial intelligence and cybersecurity.
  • The faculty dean, prof.univ.dr.ing. Marius Marcu, highlighted the project’s importance in the context of a less favorable job market and emphasized its role in the comprehensive development of students through counseling services and technical workshops.
  • The project aims to prepare a minimum of 251 students from the fields of Automation and Computers by providing educational programs focused on developing relevant technical skills.
  • A campaign will be organized to promote the socio-professional insertion of graduates, aimed at supporting them in finding job opportunities and developing high-quality study programs.
  • The event also featured the award ceremony for the winning students of the SCMUPT 2025 mobile applications communication session, who will participate in the Mobile World Congress Barcelona.
  • A ‘IA-PracticAC’ projekt indító konferenciáját 2025. február 24-én tartották a Timișoara-i Politehnika Egyetemen, amelynek célja a hallgatók részvételének növelése a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság fejlődéséhez igazított gyakornoki programokban.
  • A kar dékánja, prof.univ.dr.ing. Marius Marcu hangsúlyozta a projekt fontosságát a kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzetben, és kiemelte a hallgatók komplex fejlődésének szerepét a tanácsadói szolgáltatások és a technikai workshopok révén.
  • A projekt célja minimum 251 hallgató felkészítése az Automatizálás és Számítástechnika területein, releváns műszaki készségeket fejlesztő oktatási programok biztosításával.
  • Egy kampányt szerveznek a végzősök társadalmi-professzionális beilleszkedésének népszerűsítésére, amelynek célja, hogy támogassa őket a munkalehetőségek megtalálásában és a kiváló minőségű tanulmányi programok fejlesztésében.
  • Az esemény keretében díjátadót is tartottak a SCMUPT 2025 mobilalkalmazások kommunikációs szekciójának nyertes hallgatói számára, akik részt vesznek a Mobile World Congress Barcelona rendezvényén.
  • Die Startkonferenz des Projekts ‘IA-PracticAC’ fand am 24. Februar 2025 an der Technischen Universität Timișoara statt, mit dem Ziel, die Teilnahme von Studierenden an Praktika zu erhöhen, die an die Entwicklungen in der künstlichen Intelligenz und Cybersicherheit angepasst sind.
  • Der Dekan der Fakultät, Prof. Dr. Marius Marcu, betonte die Bedeutung des Projekts im Kontext eines weniger attraktiven Arbeitsmarktes und hob die Rolle des Projekts in der umfassenden Entwicklung der Studierenden durch Beratungsdienste und technische Workshops hervor.
  • Das Projekt zielt darauf ab, mindestens 251 Studierende in den Bereichen Automatisierung und Informatik vorzubereiten, indem Bildungsprogramme angeboten werden, die auf die Entwicklung relevanter technischer Fähigkeiten ausgerichtet sind.
  • Eine Kampagne wird organisiert, um die sozial-professionelle Integration der Absolventen zu fördern, mit dem Ziel, sie bei der Suche nach Arbeitsmöglichkeiten und der Entwicklung hochwertiger Studienprogramme zu unterstützen.
  • Im Rahmen der Veranstaltung fand auch die Preisverleihung für die Gewinnerstudierenden der SCMUPT 2025-Sitzung für mobile Anwendungen statt, die am Mobile World Congress in Barcelona teilnehmen werden.

Centrul de conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit luni, 24 februarie 2025, conferința de lansare a proiectului „IA-PracticAC – Stagii de practică centrate pe student în domeniile Automatică și Calculatoare adaptate la evoluția IA, cybersecurity și computing continuum”, în valoare de aproximativ un milion de euro, ce are ca principal scop creșterea ratei de participare a studentilor AC la programele de învățare la locul de muncă prin centrarea ofertelor pe student și adaptarea cerințelor de practică la schimbările de paradigmă actuale datorate evoluției inteligenței artificiale, a provocării securității cibernetice și a dezvoltărilor infrastructurilor cloud, edge și IoT (continuum computing).

După cum sublinia, în deschiderea evenimentului, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare a UPT, prof.univ.dr.ing. Marius Marcu, în condițiile actuale, cu un progres tehnologic accelerat și o piață a muncii care nu mai este la fel de ofertantă ca în trecut, proiectul își dovedește o dată în plus utilitatea, nu doar prin asigurarea practicii pentru studenți, ci o dezvoltare mult mai complexă a studenților selectați, inclusiv prin servicii de consiliere și orientare în carieră, dar și o serie de workshop-uri de dezvoltare tehnică în cele trei direcţii menţionate.

Proiectul prevede pregătirea a minim 251 de studenți, din cadrul UPT interesați de domeniile Automatică și Calculatoare, prin implementarea de programe de formare /educaționale axate pe dezvoltarea competențelor tehnice pe cele trei axe, prin adaptarea competențelor și calificărilor studenților în domeniile alese.

De asemenea, va fi organizată o campanie de promovare a inserției socio-profesionale a viitorilor absolvenți și informare a potențialilor participanți, care are drept scop promovarea dezvoltării programelor de studii terțiale de înaltă calitate, flexibile și corelate cu cerințele muncii.

Oportunitatea de a accesa informații relevante despre piața muncii și cerintele angajatorilor, consilierea profesională personalizată îi va ajuta pe studenți să își dezvolte planuri de carieră și să identifice oportunități potrivite, programele de formare/educaționale pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale îi vor ajuta să fie mai flexibili și adaptabili la schimbările din mediul de afaceri, workshopurile/sesiunile de coaching abordează nevoile specifice ale studenților din diverse niveluri de educație, iar workshop-urile pe cele trei domenii de actualitate (inteligenței artificiale, securității cibernetice și al infrastructurilor de calcul continue), le dau asigurări că sunt pregatiți pentru cerințele actuale ale pieței muncii.

Nu în ultimul rând, în cadrul evenimentului a fost organizată și premierea studenților câștigători ai celei de-a XIII-a ediții a Sesiunii de comunicări pentru aplicații mobile din UPT – SCMUPT 2025, care vor participa la Mobile World Congress Barcelona (MWC), cel mai mare eveniment european dedicat tehnologiei mobile.

Cele mai recente știri

Festivalul Filmului European 2025: Oferte cinematografice unice în Transilvania și în alte colțuri ale României

În 2025, Festivalul Filmului European aduce la viață cele mai premiate filme ale momentului, cu proiecții speciale în orașele Transilvaniei, precum Brașov și Timișoara, dar și în alte locații din România, marcând un eveniment cultural de amploare, care unește iubitorii de film sub semnul valorilor europene.

Jandarmii montani maramureșeni, premiați la ,,Cupa Jandarmeriei Montane la Înălțime”

Jandarmii montani din Maramureș au obținut locul al III-lea la o competiție de elita dedicată activităților din mediul montan.

Cod QR instalat pe Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș

La Oarba de Mureș a fost instalat primul cod QR pe un monument dedicat eroilor români, în cadrul unui proiect-pilot ce va include și monumentele din Ungaria, Slovacia și Cehia.

Primăria Oradea, acuzată că blochează manifestările comunității LGBTI

Asociația ARK Oradea și organizația ACCEPT denunță refuzul sistematic al autorităților locale de a permite organizarea Oradea Pride.

Mii de persoane au participat la Parada Junilor

Primarul George Scripcaru a primit buzduganul Junilor bătrâni

Subiecte în trend

Festivalul Filmului European 2025: Oferte cinematografice unice în Transilvania și în alte colțuri ale României

În 2025, Festivalul Filmului European aduce la viață cele mai premiate filme ale momentului, cu proiecții speciale în orașele Transilvaniei, precum Brașov și Timișoara, dar și în alte locații din România, marcând un eveniment cultural de amploare, care unește iubitorii de film sub semnul valorilor europene.

Jandarmii montani maramureșeni, premiați la ,,Cupa Jandarmeriei Montane la Înălțime”

Jandarmii montani din Maramureș au obținut locul al III-lea la o competiție de elita dedicată activităților din mediul montan.

Cod QR instalat pe Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș

La Oarba de Mureș a fost instalat primul cod QR pe un monument dedicat eroilor români, în cadrul unui proiect-pilot ce va include și monumentele din Ungaria, Slovacia și Cehia.

Primăria Oradea, acuzată că blochează manifestările comunității LGBTI

Asociația ARK Oradea și organizația ACCEPT denunță refuzul sistematic al autorităților locale de a permite organizarea Oradea Pride.

Mii de persoane au participat la Parada Junilor

Primarul George Scripcaru a primit buzduganul Junilor bătrâni

Aproximativ 100 de gospodării afectate de o viitură în județul Caraș-Severin

Nu au fost înregistrate victime, iar apa s-a retras în mod natural.

Mormântul Papei Francisc poate fi vizitat de public începând de astăzi

Oamenii vor putea merge duminică să viziteze mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore, a doua zi după ce fostul suveran pontif a fost îngropat în biserica sa favorită din centrul Romei

Bolojan: „Dacă aş fi candidat, e posibil să fi câştigat alegerile, dar aveam o coaliţie făcută praf”

El crede că în perioada următoare va fi esenţială colaborarea dintre preşedinte – indiferent cine va fi el – şi majoritatea parlamentară.
spot_img

Alte articole din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img