vineri,28 martie, 2025
9.9 C
Cluj

Primăria Timișoara vrea să cumpere noi ambarcațiuni electrice, cu un design mai atractiv și cu o viteză mai mare de deplasare, pentru a transforma Canalul Bega într-o alternativă de recreere, agrement și turism

  • Primăria Timișoara intenționează să transforme Canalul Bega într-o destinație recreativă și turistică, conectându-l la un circuit al vinului care include Otelec și Serbia.
  • Viceprimarul Ruben Lațcău a menționat că prețul biletului de 1 leu este simbolic și că vaporașele sunt folosite mai mult pentru agrement decât pentru transportul zilnic, din cauza vitezei lente.
  • Societatea de Transport Public Timișoara a raportat aproximativ 200.000 de călătorii anual, majoritatea în sezonul estival, ceea ce sugerează că vaporașele sunt populare pentru recreere.
  • PMT plănuiește să îmbunătățească calitatea ambarcațiunilor și să facă din transportul pe Bega o atracție turistică, având în vedere dezvoltarea unei strategii pentru Canalul Bega.
  • Din vara acestui an, prețul unei călătorii cu vaporașul va fi de 4 lei, iar flota actuală este formată din șapte vaporașe nou achiziționate, reluându-se serviciul de transport după 50 de ani de suspendare.
  • The Municipality of Timișoara aims to transform the Bega Canal into a recreational and tourist destination, linking it to a wine route that includes Otelec and Serbia.
  • Deputy Mayor Ruben Lațcău stated that the current ticket price of 1 leu is symbolic and that the water buses are used more for leisure than for daily commuting due to their slow speed.
  • The Timișoara Public Transport Company recorded about 200,000 trips annually, mostly during the summer, indicating that the water buses are popular for recreation.
  • PMT plans to improve the quality of the vessels and turn transport on the Bega into a tourist attraction, working on a strategy for the Bega Canal.
  • Starting this summer, the fare for a trip on the water bus will be 4 lei, and the current fleet consists of seven newly acquired boats, resuming transport services after 50 years of suspension.
  • Timișoara Önkormányzata a Bega-csatornát rekreációs és turisztikai célponttá kívánja alakítani, összekötve Otelec és Szerbia borútvonalával.
  • Ruben Lațcău alpolgármester elmondta, hogy az 1 lejes jegyár szimbolikus, és a vízi buszokat inkább szabadidős célokra használják, mint napi ingázásra, mivel lassúak.
  • A Timișoarai Közlekedési Vállalat évente körülbelül 200.000 utazást regisztrált, többségét nyáron, ami azt jelzi, hogy a vízi buszok népszerűek a rekreációs célokra.
  • Az Önkormányzat tervezi a hajók minőségének javítását, és a Bega-csatornán való közlekedést turisztikai vonzerővé kívánja alakítani, stratégiát dolgozva ki a Bega-csatornára.
  • Idén nyártól a vízi buszok jegyára 4 lej lesz, és a jelenlegi flotta hét újonnan beszerzett hajóból áll, amely 50 év felfüggesztés után folytatja a közlekedést.
  • Die Stadtverwaltung von Timișoara plant, den Bega-Kanal in ein Freizeit- und Touristenziel zu verwandeln, indem er mit einer Weinstraße verbunden wird, die Otelec und Serbien umfasst.
  • Vizebürgermeister Ruben Lațcău erklärte, dass der aktuelle Ticketpreis von 1 Leu symbolisch sei und dass die Wassertaxis mehr zur Freizeitgestaltung als zum täglichen Pendeln genutzt werden, da sie sehr langsam sind.
  • Die Öffentliche Verkehrsgesellschaft Timișoara verzeichnete jährlich etwa 200.000 Fahrten, die meisten im Sommer, was darauf hindeutet, dass die Wassertaxis eher für Freizeitaktivitäten genutzt werden.
  • Die Stadtverwaltung plant, die Qualität der Boote zu verbessern und den Verkehr auf der Bega zu einer touristischen Attraktion zu machen, während sie an einer Strategie für den Bega-Kanal arbeitet.
  • Ab diesem Sommer wird der Fahrpreis für eine Fahrt mit dem Wassertaxi 4 Lei betragen, und die aktuelle Flotte besteht aus sieben neu erworbenen Booten, die nach 50 Jahren Unterbrechung den Verkehr wieder aufnehmen.

Primăria Municipiului Timișoara (PMT) dorește să transforme Canalul Bega într-o alternativă de recreere, pentru agrement și turism, care să aducă plus valoare mai mare orașului, prin conectarea la un circuit al vinului, spre Otelec și în Serbia, municipalitatea având intenția de a cumpăra noi ambarcațiuni electrice, cu un design mai atractiv și cu o viteză mai mare de deplasare.

Viceprimarul Ruben Lațcău a declarat, vineri, că prețul actual de 1 leu este unul simbolic, dar lumea nu este atrasă pentru deplasarea la serviciu cu vaporeto, întrucât viteza este foarte lentă.

‘Nu s-a pus vreodată în discuție profitabilitatea acestui mijloc de transport în comun pe apă, pentru că prin finanțarea europeană, PMT și-a asumat încă de acum 10 ani ca prețul biletului să fie doar 1 leu, iar la acest preț, obiectivul nostru nu era să facem profit, ci să încurajăm și să învățăm oamenii să folosească acest mijloc de deplasare. Dar este mai mult un mijloc de agrement decât de transport, pentru că viteza de deplasare este foarte lentă și ia cam o oră să parcurgi întregul traseu de la un capăt la altul, de la nodul Hidro la Podul Solventul. Numărul de călătorii pentru cei care îl folosesc pentru a merge la serviciu este foarte redus’, arată Ruben Lațcău, într-o informare de presă.

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) a înregistrat circa 200.000 de călătorii pe an cu vaporeto, iar faptul că marea lor majoritate sunt vara, demonstrează că ambarcațiunile sunt folosite mai mult ca mijloace de recreere.

‘Noi vedem acest foarte mare potențial pe care îl are Bega și pentru tot ceea ce înseamnă potențialul verde-albastru al culoarului ecologic Bega, cu potențial navigabil, zone verzi, cu canalele de desecare din jur și vrem să creștem acest potențial în anii care vin. Avem și o strategie în lucru pentru Canalul Bega, iar intenția noastră este ca aceste mijloace de transport să devină mijloace de recreere. Evident, un factor important este calitatea acestor ambarcațiuni. Știm că cele pe care le avem astăzi a fost un pas înainte pentru că am dorit să reintroducem circulația pe Bega, dar pentru a ajunge să avem din transportul pe Bega un punct de atracție turistică avem nevoie de condiții mult mai bune. În acest sens, chiar în România se fabrică vaporașe electrice pentru râuri, evident acestea ar trebui să fie deschise astfel încât o promenadă pe Bega să fie mult mai interesantă. Noi ne-am uitat deja la ceea ce oferă piața (…) și cred că anul acesta vom lua unele decizii în privința a ceea ce vrem să achiziționăm pe viitor, pentru dezvoltarea acestui tip de turism în Timișoara și etapizat să încercăm să ne conectăm tot mai mult cu vinul, cu Otelec apoi cu Serbia și de asemenea, să creștem apetența timișorenilor pentru ambarcațiuni, pentru că deja au apărut mai multe ambarcațiuni pe Bega și sunt sigur că portul pe care orașul în are în zona de acostare Solventul va fi intens folosită în perspectivă. Noi intenționăm să folosim acest transport naval ca mijloc de atracție turistică’, a detaliat Ruben Lațcău.

Viceprimarul a mai anunțat că din această vară, prețul unei călătorii cu vaporeto va fi de 4 lei, aliniat prețului biletului de călătorie al celorlalte mijloace de transport în comun din oraș.

De luna viitoare, vaporașele vor fi relansate în circuitul public de transport, după andocarea de iarnă. Flota are șapte vaporașe fabricate la Galați, costul unui vaporeto a fost de circa 270.000 de euro, bani achitați de la bugetul local, iar reluarea navigației pe Canalul Bega a avut loc după aproape 50 de ani de suspendare.

Cele mai recente știri

INTERVIU | Marcel-Dumitru Miclău, secretar general al ANOFM: Reglementarea activității prestatorului casnic este un pas important în direcția formalizării muncii ocazionale și sprijinirii persoanelor...

Astfel, multe activități precum curățenia, îngrijirea persoanelor vârstnice sau grădinăritul erau prestate anterior în mod informal, fără forme legale, iar prin introducerea tichetelor de activități casnice, aceste servicii devin reglementate și fiscalizate, ceea ce înseamnă că prestatorii beneficiază de protecție socială.

Dumnezeu lucrează prin oameni | Un brașovean a reușit să construiască în doar 12 zile o casă pentru o bătrână de 80 de ani...

În cătunul Purcelești, Scărișoara, judeţul Alba, a izbucnit chiar pe data de 8 martie un incendiu devastator care a lăsat-o pe bunica Aurelia fără un acoperiș deasupra capului

Atenționare de călătorie pentru Ungaria, în contextul confirmării unui focar de febră aftoasă

Va fi interzis traficul de camioane dinspre Ungaria înspre România care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine, cai), precum și furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd.

Bolojan, după discuțiile de la Paris: România nu va trimite niciun militar român în Ucraina

Președintele Bolojan a făcut un apel la politicieni și candidații la prezidențiale care se vor folosi de aceste ”frici” în campania lor electorală - precum subictul trupelor României în Ucraina - transmițându-le că ”sunt lucruri cu care nu este bine să te joci”.

Oportunități pentru elevii de liceu din județul Hunedoara, la cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră

Universitatea din Petroșani a găzduit cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră 2025. Evenimentul a reunit licee și colegii din întreaga Vale a Jiului și din alte regiuni, oferind elevilor oportunitatea de a explora diverse opțiuni educaționale și profesionale.

Subiecte în trend

INTERVIU | Marcel-Dumitru Miclău, secretar general al ANOFM: Reglementarea activității prestatorului casnic este un pas important în direcția formalizării muncii ocazionale și sprijinirii persoanelor...

Astfel, multe activități precum curățenia, îngrijirea persoanelor vârstnice sau grădinăritul erau prestate anterior în mod informal, fără forme legale, iar prin introducerea tichetelor de activități casnice, aceste servicii devin reglementate și fiscalizate, ceea ce înseamnă că prestatorii beneficiază de protecție socială.

Dumnezeu lucrează prin oameni | Un brașovean a reușit să construiască în doar 12 zile o casă pentru o bătrână de 80 de ani...

În cătunul Purcelești, Scărișoara, judeţul Alba, a izbucnit chiar pe data de 8 martie un incendiu devastator care a lăsat-o pe bunica Aurelia fără un acoperiș deasupra capului

Atenționare de călătorie pentru Ungaria, în contextul confirmării unui focar de febră aftoasă

Va fi interzis traficul de camioane dinspre Ungaria înspre România care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine, cai), precum și furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd.

Bolojan, după discuțiile de la Paris: România nu va trimite niciun militar român în Ucraina

Președintele Bolojan a făcut un apel la politicieni și candidații la prezidențiale care se vor folosi de aceste ”frici” în campania lor electorală - precum subictul trupelor României în Ucraina - transmițându-le că ”sunt lucruri cu care nu este bine să te joci”.

Oportunități pentru elevii de liceu din județul Hunedoara, la cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră

Universitatea din Petroșani a găzduit cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră 2025. Evenimentul a reunit licee și colegii din întreaga Vale a Jiului și din alte regiuni, oferind elevilor oportunitatea de a explora diverse opțiuni educaționale și profesionale.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales joi pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul în demnitatea de Episcop al Sălajului

Pe același post a candidat și arhimandritul Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Accident grav în Arad: Două vieți pierdute în urma unei coliziuni între camioane

Un accident tragic în județul Arad a dus la pierderea vieților a doi șoferi, în urma unei coliziuni violente între două camioane.
spot_img

Alte articole din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img