- Astăzi, 22 februarie 2025, se împlinesc 780 de ani de la prima atestare a Sebeșului, care a fost menționat în 1245. Așezarea a fost fondată, conform tradiției locale, în anul 1150.
- Sebeșul, ca multe alte localități din secolul al XII-lea, a fost întemeiat de coloniști sași pentru a contribui la dezvoltarea regatului și apărarea granițelor Transilvaniei. Evoluția sa a fost favorizată de poziția geografică, fiind menționat ca oraș în 1341.
- În perioada medievală, Sebeșul a dobândit trăsături urbane distincte, având o structură bine definită cu piețe și o biserică parohială. Fortificația orașului a fost construită între secolul al XIV-lea și începutul celui următor.
- În 1387, Sebeșul a primit privilegii regale pentru a construi ziduri de apărare din piatră, devenind un prototip arhaic în sistemul defensiv urban din Transilvania. Elemente originale ale fortificației datează din secolul al XIV-lea.
- Fortificația Sebeșului are o formă dreptunghiulară și include ziduri de apărare, șanțuri inundate și lacuri. Zidul se păstrează în mare parte, iar turnurile de apărare, cum ar fi turnul Croitorilor și turnul Octogonal, sunt încă vizibile.
- Today, February 22, 2025, marks 780 years since the first mention of Sebeș, recorded in 1245. According to local tradition, the settlement was founded around 1150.
- Like many other settlements established in the 12th century by Saxon colonists, Sebeș was intended to contribute to the defense of Transylvania’s borders and the kingdom’s development. Its growth was favored by its geographical location, being mentioned as a city in 1341.
- During the medieval period, Sebeș developed distinct urban characteristics with a well-defined structure, including squares and a parish church. The city’s fortifications were built between the 14th and early 15th centuries.
- In 1387, Sebeș was granted royal privileges to construct stone defensive walls, becoming an archaic prototype in Transylvania’s urban defensive system. Original elements of the fortifications date back to the 14th century.
- The fortification of Sebeș is rectangular in shape and includes defensive walls, flooded ditches, and lakes. The wall has been largely preserved, and defensive towers such as the Tailors’ Tower and the Octagonal Tower are still visible.
- Ma, 2025. február 22-én 780 éve, hogy először említik Sebeș-t, amely 1245-ből származik. A helyi hagyomány szerint a települést 1150 körül alapították.
- Mint sok más, a 12. században német telepesek által alapított település, Sebeș is a Transilvánia határainak védelmét és a királyság fejlesztését célozta. Földrajzi elhelyezkedése kedvezett fejlődésének, 1341-ben városként említik.
- A középkori időszakban Sebeș városi jellemzőket alakított ki, jól meghatározott struktúrával, terekkel és plébániatemplommal. A város erődítményei a 14. és a 15. század eleje között épültek.
- 1387-ben Sebeș királyi privilégiumot kapott kőfalak építésére, ami archaikus prototípussá tette a transilvániai városi védelmi rendszerben. Az erődítmények eredeti elemei a 14. századból származnak.
- Sebeș erődítése téglalap alakú, és védőfalakat, árkokat és tavakat tartalmaz. A falak nagyrészt megmaradtak, és olyan védőtoronyak, mint a szabók tornya és a nyolcszögletű torony még mindig láthatóak.
- Heute, am 22. Februar 2025, jährt sich die erste Erwähnung von Sebeș zum 780. Mal, die auf 1245 datiert wird. Laut lokaler Tradition wurde die Siedlung um 1150 gegründet.
- Wie viele andere Siedlungen, die im 12. Jahrhundert von sächsischen Kolonisten gegründet wurden, wurde Sebeș zur Verteidigung der Grenzen Transsilvaniens und zur Entwicklung des Königreichs geschaffen. Sein Wachstum wurde durch die geografische Lage begünstigt; 1341 wurde es als Stadt erwähnt.
- Im Mittelalter entwickelte Sebeș ausgeprägte städtische Merkmale mit einer klaren Struktur, darunter Plätze und eine Pfarrkirche. Die Stadtbefestigungen wurden zwischen dem 14. und dem frühen 15. Jahrhundert errichtet.
- 1387 erhielt Sebeș königliche Privilegien zum Bau von Steinfestungen, was es zu einem archaischen Prototyp im urbanen Verteidigungssystem Transsilvaniens machte. Die ursprünglichen Elemente der Befestigungen stammen aus dem 14. Jahrhundert.
- Die Befestigung von Sebeș hat eine rechteckige Form und umfasst Verteidigungswälle, überflutete Gräben und Seen. Die Mauern sind größtenteils erhalten, und Verteidigungstürme wie der Schneider- und der oktogonale Turm sind noch sichtbar.
Astăzi, 22 februarie 2025, se împlinesc 780 de ani de la prima atestare a Sebeșului, localitatea fiind menționată în 1245, cu numele Malembach, într-un document emis de papa Inocentiu al IV-lea (1243-1254), la câțiva ani după invazia tătară din 1241. Cu toate că atestarea datează din 1245, așezarea exista din veacul anterior, tradiția orală locală indicând anul 1150, ca moment al fondării sale.
La fel ca și alte așezări întemeiate în secolul al XII-lea de coloniști sași, aduși în zonă de către regii maghiari pentru a apăra granița de sud a Transilvaniei dar și pentru a contribui la dezvoltarea generală a regatului, Sebeșul a avut o evoluție spectaculoasă, mai ales în primele decenii ale veacului al XIV-lea, localitatea fiind avantajată de situarea la intersecția a două rute comerciale importante care tranzitau regiunea, dezvoltarea sa fiind certificată în anul 1341, când Sebeșul a fost menționat în documente ca având statut de oraș: „civitas Sebus”.
Și din punct de vedere urbanistic, în acea perioadă Sebeșul dobândea trăsăturile unui oraș, având o structură închegată, cu două piețe, una mică și una mare, care s-au constituit în proximitatea bisericii parohiale. Aceasta din urmă s-a extins, prin construirea, pe locul vechii abside poligonale, a unui cor gotic de tip hală de mari dimensiuni, bogat decorat cu statui. Morfologia localității s-a definitivat odată cu construirea fortificației orașului, la sfârșitul secolului al XIV-lea și la începutul celui următor, atunci când întreg arealul locuit al așezării a fost înconjurat cu un zid de apărare, întărit din loc în loc cu turnuri.


În anul 1387, sebeșenii, printr-un privilegiu acordat de regele Sigismund de Luxemburg (1387-1437), dobândeau permisiunea de a-și înconjura orașul cu ziduri de piatră, iar lucrările de construcție au fost demarate imediat, dacă nu cumva începuseră de ceva vreme. Nu se cunoaște momentul finalizării acestora. Fortificația Sebeșului, rămasă cunoscută în literatura de specialitate ca singura cetate orășenească despre care s-a păstrat un document oficial de construcție (din 1387), este un prototip arhaic în sistemul defensiv urban din Transilvania și, în cadrul ei, s-au conservat cele mai multe elemente originale care datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul celui următor.
Fortificația are forma unui dreptunghi cu colțurile rotunjite și este dispusă în jurul orașului interior, delimitând, în prezent, centrul istoric al Sebeșului, cu o suprafață de aproximativ 20 ha. Incinta, cu un perimetru de 1700 m, este alcătuită din ziduri din piatră ce nu depășesc 7 m în înălțime și 1,50 m în grosime. În partea superioară a zidurilor există un parapet, cu înălțimea de până la 2,20 m, prevăzut cu creneluri, merloane și ferestre de tragere. La baza parapetului, spre interiorul incintei, era amplasat drumul de strajă, sprijinit pe console din lemn și, în unele porțiuni, pe arcade de zidărie. Fortificația cuprindea, pe lângă curtine, șanțuri inundate și lacuri, ca elemente defensive suplimentare care să sporească gradul de siguranță oferit de incintă. În secolul al XVII-lea, în dreptul porților de est și de vest ale orașului, au fost construite două barbacane de forma unor potcoave, cu rolul de a întări aceste puncte nevralgice.
Zidul se păstrează pe aproape întreaga lungime perimetrală a incintei, fiind întrerupt, din loc în loc, în dreptul străzilor care continuă din orașul interior în noile cartiere. Aceste breșe au fost realizate, în cea mai mare parte, în secolul al XIX-lea. Dintre turnurile de apărare, în prezent se mai păstrează următoarele: turnul Croitorilor (sau al Studentului), turnul Cizmarilor, turnul Porții de nord, turnul Porții de vest, turnul Octogonal și turnul Semicircular.