vineri,28 martie, 2025
9.9 C
Cluj

Regal muzical la Filarmonica de stat din Oradea | Violonistul Fedor Rudin, concertează cu o vioară Stradivarius fabricată la Cremona în 1712

  • Violonistul Fedor Rudin, invitat special al Filarmonicii de stat Oradea, va susține un concert cu o vioară Stradivarius din 1712.
  • Rudin, recunoscut pe plan internațional pentru tehnica sa impecabilă, va interpreta lucrări complexe, inclusiv ‘Concert pentru vioară’ de Alban Berg.
  • Concertul, intitulat ‘Reflexii Sonore: De la Viena la Mare’, va fi condus de dirijorul permanent Andrej Vesel, alături de Corul Filarmonicii.
  • Programul include lucrări de Charles Ives și Claude Debussy, explorând teme muzicale care reflectă diverse culturi și peisaje.
  • Andrej Vesel, noul dirijor permanent, are o carieră impresionantă și va contribui la dezvoltarea artistică a Filarmonicii de Stat Oradea.
  • Violinist Fedor Rudin, a special guest of the Oradea State Philharmonic, will perform with a 1712 Stradivarius violin.
  • Rudin is internationally acclaimed for his impeccable technique and will tackle complex works, including Alban Berg’s ‘Violin Concerto’.
  • The concert, titled ‘Sound Reflections: From Vienna to the Sea’, will be conducted by permanent conductor Andrej Vesel, alongside the Philharmonic Choir.
  • The program features works by Charles Ives and Claude Debussy, exploring musical themes that reflect various cultures and landscapes.
  • Andrej Vesel, the new permanent conductor, has an impressive career and will contribute to the artistic development of the Oradea State Philharmonic.
  • Fedor Rudin hegedűművész, az Oradeai Állami Filharmónia különleges vendége, egy 1712-es Stradivarius hegedűvel lép fel.
  • Rudin nemzetközi szinten elismert a hibátlan technikájáról, és összetett műveket, köztük Alban Berg ‘Hegedűversenyét’ fogja előadni.
  • A koncert címe ‘Zenei Reflexiók: Bécstől a Tengerig’, Andrej Vesel állandó karmester vezényletével, a Filharmonikus Kórus közreműködésével zajlik.
  • A program Charles Ives és Claude Debussy műveit tartalmazza, amelyek különböző kultúrákat és tájakat tükröznek.
  • Andrej Vesel, az új állandó karmester, lenyűgöző karrierrel rendelkezik, és hozzájárul az Oradeai Állami Filharmónia művészi fejlődéséhez.
  • Der Violinist Fedor Rudin, ein besonderer Gast der Philharmonie Oradea, wird mit einer 1712 Stradivarius Violine auftreten.
  • Rudin ist international anerkannt für seine makellose Technik und wird komplexe Werke, darunter Alban Bergs ‘Violinkonzert’, aufführen.
  • Das Konzert mit dem Titel ‘Klangreflexionen: Von Wien zum Meer’ wird von dem festen Dirigenten Andrej Vesel geleitet, unterstützt vom Philharmonischen Chor.
  • Das Programm umfasst Werke von Charles Ives und Claude Debussy, die musikalische Themen erkunden, die verschiedene Kulturen und Landschaften widerspiegeln.
  • Andrej Vesel, der neue feste Dirigent, hat eine beeindruckende Karriere und wird zur künstlerischen Entwicklung der Philharmonie Oradea beitragen.

Violonistul Fedor Rudin, unul dintre cei mai remarcabili violoniști ai momentului, este invitatul special al Filarmonicii de stat Oradea, pentru concertul săptămânal de joi, unde va cânta cu o vioară Stradivarius, fabricată la Cremona în anul 1712, a informat luni, într-un comunicat, instituția gazdă.

‘Cu o activitate solistică intensă, care îl poartă pe cele mai mari scene ale lumii, Fedor Rudin se bucură de aprecierea publicului și a criticii muzicale în plan internațional. Tehnica sa impecabilă se îmbină cu o vioară de cea mai înaltă calitate, ce poartă semnătura Stradivarius. Violonistul abordează un repertoriu vast, care cuprinde chiar și cele mai dificile piese de vioară care s-au scris vreodată și printre care se numără și lucrarea lui Alban Berg, prezentă în programul orădean. Cariera de succes a lui Fedor Rudin putea fi prezisă încă din clipa în care a devenit cel mai tânăr concertmaestru al Filarmonicii din Viena. Mai mult de atât, Rudin nu este doar un violonist de excepție, ci îmbrățișează și cariera dirijorală’, se arată în comunicat.

Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea va fi condusă de dirijorul permanent Andrej Vesel, concertul simfonic fiind întregit de Corul Filarmonicii de Stat Oradea.

Sub genericul ‘Reflexii Sonore: De la Viena la Mare’, concertul vocal-simfonic începe în cadrul elegant și maiestuos al Vienei și traversează teritoriile pentru a ajunge la marea cea liniștită și plină de mister.

Punctul de pornire va fi lucrarea vieneză ‘Concert pentru vioară’ de Alban Berg, unul dintre cei trei compozitori reprezentativi care au creat ‘A Doua Școală Vieneză’. Concertul pentru vioară este probabil cea mai cunoscută și cea mai frecvent interpretată lucrare semnată de Alban Berg. A fost finalizată în anul 1935, cu puțin timp înainte ca Berg să se stingă din viață, fiind totodată și ultima sa compoziție, dedicată ‘în memoria unui înger’, tânăra Manon, fiica văduvei lui Gustav Mahler.

Călătoria muzicală va cuceri noi teritorii prin ‘Central Park in the Dark’, o lucrare care reflectă lumea nouă a Americii și a orașului New York, prin compozitorul Charles Ives.

Reflexiile sonore ale concertului se vor revărsa apoi în adâncimile mării infinite prin ‘La Mer’, compoziție scrisă de Claude Debussy și dirijată de el însuși în 1908, devenind una dintre cele mai apreciate și mai frecvent interpretate piese din creația sa.

‘Prin muzică se pot cunoaște trăsăturile unui popor și ale culturii sale și se pot crea o multitudine de imagini: orașe, forme geografice, poate chiar lumi noi. O lucrare reflectă întregul univers în care a fost creată: sentimentele și temperamentul compozitorului, gândurile sale și principiile după care se ghidează, lumea care îl înconjoară și perspectiva din care el o privește. Muzica este atât de bogată, precum universul în care ne aflăm, iar bogăția ei constă mai ales în modurile infinite în care este înțeleasă de publicul meloman’, precizează sursa.

Începând cu anul 2024, Andrej Vesel a devenit dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea, după colaborarea reușită din cadrul unor concerte care au avut loc în stagiunea 2023-2024.

Andrej Vesel s-a născut în capitala Croației, Zagreb, și a început formarea muzicală cu studiul pianului. În anul 2015 a absolvit Academia de Muzică din Zagreb, unde a studiat cu celebrul pianist Vladmiri Krpan, cursurile de dirijat orchestră și dirijat coral, masterclass-uri susținute de personalități artistice. În anul 2017, Andrej Vesel a fondat propria sa orchestră, împreună cu pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, numită ‘Ton der Jugend Symphonieorchester Wien’, care are apariții regulate la Wiener Konzerthaus.

În calitate de dirijor, Vesel s-a aflat deja la pupitrul unor orchestre importante din Palestina, Germania, Slovenia , precum și în România la Brașov, Oradea, Satu-Mare și Sibiu. În momentul de față, Andrej Vesel este deținătorul bursei croate ‘Vecernjakova domovnica’ la categoria Muzică și a Bursei ‘Richard Wagner’ pentru Festivalul din Bayreuth, Germania.

Invitatul special al serii, Fedor Rudin, este ‘unul dintre cei mai remarcabili violoniști ai momentului’, subliniază comunicatul Filarmonicii. Cu o activitate solistică intensă, care îl poartă pe cele mai mari scene ale lumii, Fedor Rudin se bucură de aprecierea publicului și a criticii muzicale în plan internațional.

S-a născut la Moscova în anul 1992, fiind nepotul compozitorului avangardist Edison Denisov. Și-a petrecut copilăria la Paris și a studiat la Koln cu Zakhar Bron. A continuat apoi studiile la Mozarteum Salzburg cu Pierre Amoyal și la Graz cu Boris Kuschnir. Timp de trei stagiuni a fost concertmaestru la Filarmonica din Viena, unde a avut ocazia să colaboreze cu dirijori precum Herbt Blomstedt, Riccardo Muti, Andris Nelsons și Christian Thielemann.

Vioara pe care cântă Rudin este un Stradivarius, fabricată la Cremona în anul 1712, care i-a fost dăruită de către Canimex Inc., cu baza la Drummondville (Quebec), dar și pe o copie a unei viori Storioni, fabricată de Sylvain Tournaire la Paris, în anul 2023.

Debutul violonistului la Filarmonica din Berlin a avut loc odată cu programul intitulat ‘Violin Magic’, unde Rudin a excelat ca ‘un magician al instrumentului, captivând audiența și critica de specialitate prin dexteritatea degetelor sale și prin calitatea sunetului’. La vârsta de doar 32 de ani a susținut deja concerte la Elbphilharmonie Hamburg, la Rudolfinum în Praga, Paris Philharmonie, Carnegie Hall New York, Salzburg Festival și Schleswig-Holstein Music Festival.

Violonistul a concertat și alături de Orchestrele simfonice din Montreal și Bournemouth, Orchestra Radio din Norvegia și altele. De asemenea, a colaborat cu dirijori de renume precum Vladimir Jurowski, Petr Popelka, Lorenzo Viatti și alții. Abordează cu succes și repertoriul cameral, unde împarte scena cu pianiștii Boris Kusnezow și Julien Libeer, violonceliștii Julia Hagen și Bruno Philippe, dar și ansamblurile Pavel Haas Quartet și Signum Saxophone Quartet. Din anul 2022 a devenit director artistic al festivalului cameral Rencontres Musicales de Chaon.

Arta dirijorală și-a perfecționat-o în cadrul Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, unde a studiat cu Simeon Pironkoff și Vladimir Kiradjiev, iar recent a participat la cursuri de măiestrie susținute de Marin Alsop, Paavo Jarvi, Michail Jurowski și alții.

În octombrie 2023 a abordat pentru prima dată genul operei din punct de vedere dirijoral cu producția ‘West Side Story’ de Leonard Bernstein.

Cele mai recente știri

INTERVIU | Marcel-Dumitru Miclău, secretar general al ANOFM: Reglementarea activității prestatorului casnic este un pas important în direcția formalizării muncii ocazionale și sprijinirii persoanelor...

Astfel, multe activități precum curățenia, îngrijirea persoanelor vârstnice sau grădinăritul erau prestate anterior în mod informal, fără forme legale, iar prin introducerea tichetelor de activități casnice, aceste servicii devin reglementate și fiscalizate, ceea ce înseamnă că prestatorii beneficiază de protecție socială.

Dumnezeu lucrează prin oameni | Un brașovean a reușit să construiască în doar 12 zile o casă pentru o bătrână de 80 de ani...

În cătunul Purcelești, Scărișoara, judeţul Alba, a izbucnit chiar pe data de 8 martie un incendiu devastator care a lăsat-o pe bunica Aurelia fără un acoperiș deasupra capului

Atenționare de călătorie pentru Ungaria, în contextul confirmării unui focar de febră aftoasă

Va fi interzis traficul de camioane dinspre Ungaria înspre România care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine, cai), precum și furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd.

Bolojan, după discuțiile de la Paris: România nu va trimite niciun militar român în Ucraina

Președintele Bolojan a făcut un apel la politicieni și candidații la prezidențiale care se vor folosi de aceste ”frici” în campania lor electorală - precum subictul trupelor României în Ucraina - transmițându-le că ”sunt lucruri cu care nu este bine să te joci”.

Oportunități pentru elevii de liceu din județul Hunedoara, la cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră

Universitatea din Petroșani a găzduit cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră 2025. Evenimentul a reunit licee și colegii din întreaga Vale a Jiului și din alte regiuni, oferind elevilor oportunitatea de a explora diverse opțiuni educaționale și profesionale.

Subiecte în trend

INTERVIU | Marcel-Dumitru Miclău, secretar general al ANOFM: Reglementarea activității prestatorului casnic este un pas important în direcția formalizării muncii ocazionale și sprijinirii persoanelor...

Astfel, multe activități precum curățenia, îngrijirea persoanelor vârstnice sau grădinăritul erau prestate anterior în mod informal, fără forme legale, iar prin introducerea tichetelor de activități casnice, aceste servicii devin reglementate și fiscalizate, ceea ce înseamnă că prestatorii beneficiază de protecție socială.

Dumnezeu lucrează prin oameni | Un brașovean a reușit să construiască în doar 12 zile o casă pentru o bătrână de 80 de ani...

În cătunul Purcelești, Scărișoara, judeţul Alba, a izbucnit chiar pe data de 8 martie un incendiu devastator care a lăsat-o pe bunica Aurelia fără un acoperiș deasupra capului

Atenționare de călătorie pentru Ungaria, în contextul confirmării unui focar de febră aftoasă

Va fi interzis traficul de camioane dinspre Ungaria înspre România care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine, cai), precum și furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd.

Bolojan, după discuțiile de la Paris: România nu va trimite niciun militar român în Ucraina

Președintele Bolojan a făcut un apel la politicieni și candidații la prezidențiale care se vor folosi de aceste ”frici” în campania lor electorală - precum subictul trupelor României în Ucraina - transmițându-le că ”sunt lucruri cu care nu este bine să te joci”.

Oportunități pentru elevii de liceu din județul Hunedoara, la cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră

Universitatea din Petroșani a găzduit cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră 2025. Evenimentul a reunit licee și colegii din întreaga Vale a Jiului și din alte regiuni, oferind elevilor oportunitatea de a explora diverse opțiuni educaționale și profesionale.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales joi pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul în demnitatea de Episcop al Sălajului

Pe același post a candidat și arhimandritul Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Accident grav în Arad: Două vieți pierdute în urma unei coliziuni între camioane

Un accident tragic în județul Arad a dus la pierderea vieților a doi șoferi, în urma unei coliziuni violente între două camioane.
spot_img

Alte articole din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img