vineri,28 martie, 2025
9.9 C
Cluj

Județul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027

  • Județul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027, acordat de IGCAT, într-un eveniment festiv la Miercurea-Ciuc.
  • Președintele CJ Harghita, Biro Barna Botond, a subliniat ospitalitatea localnicilor și moștenirea gastronomică, menționând importanța multiculturalismului în comunitate.
  • Se preconizează o ‘reformă gastronomică’ în județ pentru a prezenta aromele tradiționale într-o formă modernă, în pregătirea pentru 2027.
  • Diane Dodd, președinta IGCAT, a apreciat inițiativele gastronomice locale și a subliniat importanța colaborării pentru dezvoltarea regională sustenabilă.
  • Titlul de Regiune Gastronomică va crește vizibilitatea județului, atrăgând turiști și promovând gastronomia locală ca o destinație de top.
  • Harghita County has been awarded the title of European Gastronomic Region for 2027 by IGCAT during a festive event in Miercurea-Ciuc.
  • The president of the Harghita County Council, Biro Barna Botond, emphasized the hospitality of the locals and the region’s gastronomic heritage, highlighting the importance of multiculturalism.
  • A ‘gastronomic reform’ is expected in the county to present traditional flavors in a contemporary way as preparations for 2027 begin.
  • Diane Dodd, the IGCAT president, praised local gastronomic initiatives and emphasized the importance of collaboration for sustainable regional development.
  • The title of Gastronomic Region will enhance the visibility of the county, attracting tourists and promoting local gastronomy as a top destination.
  • Harghita megye 2027-re elnyerte az Európa Gasztronómiai Régiója címet az IGCAT-tól, a Miercurea-Ciuc-i ünnepség keretében.
  • Harghita Megyei Tanács elnöke, Biro Barna Botond, hangsúlyozta a helyiek vendégszeretetét és a régió gasztronómiai örökségét, kiemelve a multikulturalizmus fontosságát.
  • A ‘gasztronómiai reform’ várható a megyében, hogy a hagyományos ízeket modern formában mutassák be a 2027-es készülődés során.
  • Diane Dodd, az IGCAT elnöke, dicsérte a helyi gasztronómiai kezdeményezéseket, és hangsúlyozta a fenntartható regionális fejlődés érdekében végzett együttműködés fontosságát.
  • A gasztronómiai régió címe növelni fogja a megye láthatóságát, vonzza a turistákat, és népszerűsíti a helyi gasztronómiát mint kiemelt desztinációt.
  • Der Landkreis Harghita wurde während einer festlichen Veranstaltung in Miercurea-Ciuc von IGCAT zum Europäischen Gastronomischen Gebiet 2027 ernannt.
  • Der Präsident des Landkreises Harghita, Biro Barna Botond, betonte die Gastfreundschaft der Einheimischen und das gastronomische Erbe der Region und hob die Bedeutung des Multikulturalismus hervor.
  • Es wird eine ‘gastronomische Reform’ im Landkreis erwartet, um traditionelle Geschmäcker in zeitgemäßer Form zu präsentieren, während die Vorbereitungen für 2027 beginnen.
  • Diane Dodd, die Präsidentin von IGCAT, lobte lokale gastronomische Initiativen und betonte die Bedeutung der Zusammenarbeit für eine nachhaltige regionale Entwicklung.
  • Der Titel des gastronomischen Gebiets wird die Sichtbarkeit des Landkreises erhöhen, Touristen anziehen und die lokale Gastronomie als Top-Destination fördern.

Județul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027 din partea Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT), în cadrul unui eveniment festiv care a avut loc joi seara la Miercurea-Ciuc.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Biro Barna Botond, a vorbit, în discursul său, despre valorile zonei și bucuria de a le împărtăși, despre ospitalitatea oamenilor locului, despre specificitatea județului și moștenirea gastronomică.

‘Gastronomia, turismul nu este doar despre arome, gusturi și locuri frumoase pe care le vizitați, ci este o poveste. Povești care vorbesc despre noi, despre o comunitate în mijlocul României, despre un județ unde multiculturalismul nu este o definiție, ci este o realitate cotidiană, unde cultura reciprocă, respectul față de asta construiește comunitatea, construiește prezentul și creează un viitor pentru generațiile următoare. Creează valori pentru țară, creează valori pentru Europa și credem, noi avem convingerea, că creează valori și pentru tot globul pământesc. (…) Ați venit într-o regiune unde razele soarelui îndulcesc mierea, unde plantele medicinale dau gust brânzeturilor și unde aerul proaspăt montan dă poftă bună pentru a consuma toate acestea’, a declarat președintele CJ Harghita, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a spus că urmează o perioadă în care județul se va pregăti pentru anul 2027, punctând faptul că se dorește folosirea acestei oportunități pentru a face ‘o reformă gastronomică’, astfel încât aromele și gusturile vechi să fie prezentate într-o formă nouă, contemporană.

Biro Barna Botond a primit titlul înmânat județului Harghita de Regiune Gastronomică a Europei 2027 de la președinta IGCAT și fondatoarea World Region of Gastronomy Award, dr. Diane Dodd, care a apreciat moștenirea gastronomică a zonei, patrimoniul local, eforturile producătorilor, a prestatorilor din turism și a tuturor celor implicați în acest domeniu, dar și devotamentul față de dezvoltarea sustenabilă și cooperarea între comunitățile locale.

Aceasta a amintit de numeroasele inițiative din domeniul gastronomic, de festivalurile comunitare, publicațiile gastronomice sau de rețelele de producători locali, care folosesc ingrediente naturale în tot spectrul alimentar.

‘Județul Harghita te surprinde cu peisajul, cu patrimoniul, cu moștenirea și cu vitalitatea lui. Poate că această vitalitate este ceea ce asigură ca fermele mici, biodiversitatea și gastronomia sănătoasă să existe. Acestea sunt fundamentul perfect pentru destinațiile gastronomice sustenabile. Prin devotament, producătorii, fabricanții de brânzeturi, festivalurile, toată lumea, toți sărbătoresc această moștenire și acele valori care se regăsesc în această regiune. Județul Harghita este admirabil și este foarte gustos să explorăm acest județ. Este mai mult decât pregătit să fie regiunea gastronomică a Europei în 2027’, a apreciat dr. Diane Dodd.

Ea a menționat că, după primirea titlului, județul va căpăta vizibilitate și aceasta este o ocazie pentru ca toți cei implicați să colaboreze și să facă mai mult pentru comunitate.

‘Ochii lumii se îndreaptă spre dumneavoastră. Este o ocazie să străluciți’, a adăugat președinta IGCAT.

La gala festivă a avut loc și decernarea premiului ‘Top Websites for Foodie Travelers’, printre laureați numărându-se și site-ul Visit Harghita.

Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), Szabó Károly, a declarat că decernarea titlului de Regiune Gastronomică a Europei este o ocazie uriașă și un foarte bun prilej pentru un brandig al județului pe plan turistic.

Acesta a vorbit despre valorile zonei și despre patrimoniul gastronomic deosebit, care reunește mai multe culturi și care va atrage turiștii în județ.

‘Avem foarte multe regiuni în Europa unde mâncarea e bună. E bună și la noi, avem un mix de culturi foarte puternic și un segment de ospitalitate care eu cred că este pregătit să accepte turiști de calitate. Și ceea ce trebuie în turism este zâmbetul și cred că noi îl avem’, a punctat Szabó Károly.

Desemnarea Harghitei ca Regiune Gastronomică Europeană în 2027 reprezintă o oportunitate și pentru localitățile județului, care au început deja pregătirile pentru a promova gastronomia zonei.

‘Suntem deja în efervescența pregătirilor, chiar și săptămâna aceasta am avut o întâlnire cu toți proprietarii, managerii restaurantelor, hotelurilor din oraș, pentru că vrem ca anul 2026 să fie un exercițiu pentru 2027. Pentru noi înseamnă enorm de mult, pentru că pe lângă atuurile pe care le are orașul, vorbim de istorie, de cultură, de pelerinajul de la Șumuleu, de biodiversitatea care există în zonă, de foarte multe aspecte, partea gastronomică, culinară, încă nu a fost exploatată, în sensul bun al cuvântului, cum trebuia până acum. Și cred că cea mai bună oglindă din acest punct de vedere este ceea ce spun cei care nu sunt din România, care sunt departe de noi, care văd gastronomia de acasă și spun: da, aceasta este o valoare europeană! Și atunci, să facem un eveniment care prezintă această valoare în fața Europei, României, a Ungariei, a tuturor celor care vin în Miercurea-Ciuc este important’, a declarat presei primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

La eveniment a avut o intervenție, în sistem online, și consultantul în turism Răzvan Pascu, care a vorbit de experiențele frumoase pe care le-a trăit de-a lungul anilor în județul Harghita, de frumusețea peisajelor și de interacțiunea cu oamenii și ospitalitatea acestora.

Acesta a arătat că titlul de Regiune Gastronomică a Europei va da un imbold turismului și va pune Harghita pe harta destinațiilor gastronomice de top, reprezentând o oportunitate ca județul să se poziționeze nu doar în România ca destinație turistică, ci și la nivel mondial.

Decizia privind acordarea de către Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism a titlului de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2027 județului Harghita a fost anunțată în luna decembrie, după ce juriul internațional de experți din partea IGCAT a vizitat județul în luna octombrie și a apreciat unicitatea valorilor culturale de aici, armonia naturală a peisajului și colaborarea strânsă dintre comunitățile locale.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita) a inițiat candidatura pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2027 în anul 2023.

Consorțiul care a depus dosarul de candidatură este format din Consiliul Județean Harghita, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, municipalitățile din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni, Universitatea Sapientia, dar și mai multe agenții și asociații din zonă.

Potrivit Visit Harghita, ‘Regiunile Gastronomice ale Europei (nominalizate și premiate), selectate și coordonate de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism, își propun să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin evidențierea importanței unicității culturale și gastronomice’.

De asemenea, acestea încurajează creativitatea și inovația gastronomică, promovează educația culinară și economia circulară, îmbunătățesc nivelul turismului durabil și sprijină bunăstarea și sănătatea comunităților și mediului înconjurător.

Titlul este o distincție care promovează pe scară largă realizările, programele, colaborările comunitare și răspunsurile regiunii la provocările viitorului și nu este însoțit de un premiu financiar. 

Cele mai recente știri

INTERVIU | Marcel-Dumitru Miclău, secretar general al ANOFM: Reglementarea activității prestatorului casnic este un pas important în direcția formalizării muncii ocazionale și sprijinirii persoanelor...

Astfel, multe activități precum curățenia, îngrijirea persoanelor vârstnice sau grădinăritul erau prestate anterior în mod informal, fără forme legale, iar prin introducerea tichetelor de activități casnice, aceste servicii devin reglementate și fiscalizate, ceea ce înseamnă că prestatorii beneficiază de protecție socială.

Dumnezeu lucrează prin oameni | Un brașovean a reușit să construiască în doar 12 zile o casă pentru o bătrână de 80 de ani...

În cătunul Purcelești, Scărișoara, judeţul Alba, a izbucnit chiar pe data de 8 martie un incendiu devastator care a lăsat-o pe bunica Aurelia fără un acoperiș deasupra capului

Atenționare de călătorie pentru Ungaria, în contextul confirmării unui focar de febră aftoasă

Va fi interzis traficul de camioane dinspre Ungaria înspre România care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine, cai), precum și furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd.

Bolojan, după discuțiile de la Paris: România nu va trimite niciun militar român în Ucraina

Președintele Bolojan a făcut un apel la politicieni și candidații la prezidențiale care se vor folosi de aceste ”frici” în campania lor electorală - precum subictul trupelor României în Ucraina - transmițându-le că ”sunt lucruri cu care nu este bine să te joci”.

Oportunități pentru elevii de liceu din județul Hunedoara, la cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră

Universitatea din Petroșani a găzduit cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră 2025. Evenimentul a reunit licee și colegii din întreaga Vale a Jiului și din alte regiuni, oferind elevilor oportunitatea de a explora diverse opțiuni educaționale și profesionale.

Subiecte în trend

INTERVIU | Marcel-Dumitru Miclău, secretar general al ANOFM: Reglementarea activității prestatorului casnic este un pas important în direcția formalizării muncii ocazionale și sprijinirii persoanelor...

Astfel, multe activități precum curățenia, îngrijirea persoanelor vârstnice sau grădinăritul erau prestate anterior în mod informal, fără forme legale, iar prin introducerea tichetelor de activități casnice, aceste servicii devin reglementate și fiscalizate, ceea ce înseamnă că prestatorii beneficiază de protecție socială.

Dumnezeu lucrează prin oameni | Un brașovean a reușit să construiască în doar 12 zile o casă pentru o bătrână de 80 de ani...

În cătunul Purcelești, Scărișoara, judeţul Alba, a izbucnit chiar pe data de 8 martie un incendiu devastator care a lăsat-o pe bunica Aurelia fără un acoperiș deasupra capului

Atenționare de călătorie pentru Ungaria, în contextul confirmării unui focar de febră aftoasă

Va fi interzis traficul de camioane dinspre Ungaria înspre România care transportă animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine, cai), precum și furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd.

Bolojan, după discuțiile de la Paris: România nu va trimite niciun militar român în Ucraina

Președintele Bolojan a făcut un apel la politicieni și candidații la prezidențiale care se vor folosi de aceste ”frici” în campania lor electorală - precum subictul trupelor României în Ucraina - transmițându-le că ”sunt lucruri cu care nu este bine să te joci”.

Oportunități pentru elevii de liceu din județul Hunedoara, la cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră

Universitatea din Petroșani a găzduit cea de-a XV-a ediție a Târgului de Oferte Educaționale și Orientare în Carieră 2025. Evenimentul a reunit licee și colegii din întreaga Vale a Jiului și din alte regiuni, oferind elevilor oportunitatea de a explora diverse opțiuni educaționale și profesionale.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales joi pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul în demnitatea de Episcop al Sălajului

Pe același post a candidat și arhimandritul Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Accident grav în Arad: Două vieți pierdute în urma unei coliziuni între camioane

Un accident tragic în județul Arad a dus la pierderea vieților a doi șoferi, în urma unei coliziuni violente între două camioane.
spot_img

Alte articole din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img