vineri,25 aprilie, 2025
21.4 C
Cluj

Influențele romantice din compozițiile lui Șostakovici și cele de jazz din creația lui Gershwin se aud vineri, la Sala Capitol din Timișoara

  • Concertul simfonic de pe 31 ianuarie 2025, la Sala Capitol, va include muzica lui D. Șostakovici și influențe de jazz din lucrările lui Gershwin. Solista Rosanne Philippens va interpreta Concertul pentru vioară și orchestră nr. 1 de Șostakovici.
  • D. Șostakovici a compus Concertul în 1947-48, dar a avut premiera abia în 1955, din cauza dificultăților întâmpinate cu regimul sovietic.
  • Dirijorul Rolf Verbeek va conduce lucrările „Uvertura cubaneză” și Suita pentru orchestră „Porgy and Bess” de Gershwin, ultima având premiera în 1935 la Boston.
  • Rolf Verbeek, dirijor cu experiență, a fost distins cu Premiul Kersjes și va debuta cu mai multe orchestre importante în această stagiune.
  • Rosanne Philippens, o violonistă talentată din Olanda, cântă la o vioară Stradivarius din 1727 și a colaborat cu numeroase orchestre internaționale, primind aprecieri pentru interpretările sale.
  • The symphonic concert on January 31, 2025, at Sala Capitol will feature the music of D. Shostakovich and jazz influences from Gershwin’s works. Soloist Rosanne Philippens will perform Shostakovich’s Violin Concerto No. 1.
  • Shostakovich composed the concerto between 1947-48, but it premiered only in 1955 due to difficulties he faced with the Soviet regime.
  • Conductor Rolf Verbeek will present Gershwin’s ‘Cuban Overture’ and the orchestral suite ‘Porgy and Bess’, the latter premiering in 1935 in Boston.
  • Rolf Verbeek, an experienced conductor, received the Kersjes Prize and will debut with several major orchestras this season.
  • Rosanne Philippens, a talented violinist from the Netherlands, plays a 1727 Stradivarius and has collaborated with numerous international orchestras, receiving acclaim for her performances.
  • A 2025. január 31-i szimfonikus koncert a Sali Capitolban D. Sosztakovics zenéjét és Gershwin műveinek jazz hatásait vonultatja fel. A szólista Rosanne Philippens Sosztakovics I. hegedűversenyét adja elő.
  • Sosztakovics 1947-48 között írta a versenyt, de csak 1955-ben mutatták be a szovjet rendszerrel kapcsolatos nehézségek miatt.
  • Rolf Verbeek karmester Gershwin ‘Kubai nyitányát’ és a ‘Porgy és Bess’ zenekari suite-ját vezényli, utóbbi 1935-ben debütált Bostoni.
  • Rolf Verbeek, tapasztalt karmester, megkapta a Kersjes-díjat, és több jelentős zenekarral debütál az idei évadban.
  • Rosanne Philippens, a tehetséges holland hegedűművész, egy 1727-es Stradivari hegedűn játszik, és számos nemzetközi zenekarral dolgozott együtt, elismeréseket kapva előadásaiért.
  • Das symphonische Konzert am 31. Januar 2025 in der Sala Capitol präsentiert die Musik von D. Schostakowitsch und den Jazz-Einfluss in den Werken von Gershwin. Die Solistin Rosanne Philippens wird das Violinkonzert Nr. 1 von Schostakowitsch aufführen.
  • Schostakowitsch komponierte das Konzert zwischen 1947 und 1948, jedoch fand die Premiere erst 1955 statt, da er Schwierigkeiten mit dem sowjetischen Regime hatte.
  • Der Dirigent Rolf Verbeek wird Gershwins ‘Kubanische Ouvertüre’ und die Suite ‘Porgy und Bess’ dirigieren, die 1935 in Boston uraufgeführt wurde.
  • Rolf Verbeek, ein erfahrener Dirigent, erhielt den Kersjes-Preis und wird in dieser Saison mit mehreren bedeutenden Orchestern debütieren.
  • Rosanne Philippens, eine talentierte Violinistin aus den Niederlanden, spielt eine Stradivari-Violine von 1727 und hat mit zahlreichen internationalen Orchestern zusammengearbeitet und Anerkennung für ihre Darbietungen erhalten.

Muzica romantică a lui D. Șostakovici și influențele de jazz din compozițiile lui Gershwin sunt temele ultimului concert simfonic al lunii. Vineri, 31 ianuarie 2025, de la ora 19:00, la Sala Capitol, publicul este invitat să se delecteze cu sunetul unei viori Stradivarius, în interpretarea talentatei soliste Rosanne Philippens. Violonista va cânta Concertul pentru vioară și orchestră nr. 1 în la minor, op. 77 de D. Șostakovici, o lucrare compusă în 1947-48 și care a avut premiera abia șapte ani mai târziu, din cauza problemelor pe care autorul le-a întâmpinat din cauza regimului sovietic.

Apoi, dirijorul Rolf Verbeek ne propune două lucrări de G. Gershwin: „Uvertura cubaneză” și  Suita pentru orchestră „Porgy and Bess”.

Gershwin a scris Uvertura cubaneză în două luni, sub influența impresiilor unei vacanțe de două săptămâni petrecute la Havana, Cuba, în 1932. Lucrarea este dominată de ritmuri caraibiene și percuție autohtonă cubaneză, fiind considerată o compoziție sofisticată și incitantă ce ilustrează frumusețea muzicii și dansului cubanez.

Porgy and Bess este o operă în limba engleză a compozitorului american, după un libret de DuBose Heyward și texte de Ira Gershwin, fratele compozitorului. Opera este o adaptare după romanul Porgy de DuBose Heywardc și a avut premiera în 30 septembrie 1935, la Boston. Suita pentru orchestră o vom audia în interpretarea artiștilor Filarmonicii Banatul Timișoara, în încheierea programului de vineri.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/rV4OB

ROLF VERBEEK

Rolf Verbeek a fost dirijor invitat permanent al Camerata RCO (membră a Royal Concertgebouw Orchestra) și este director artistic al Somer Chamber Orchestra. Dirijează în mod regulat orchestre precum Orchestra Filarmonicii din Țările de Jos și Orchestra Filarmonicii din Rotterdam.

Camerata RCO a lansat până acum două CD-uri, Simfonia a VI-a a lui Anton Bruckner în propriul aranjament și CD-ul Sehnsucht, alături de solista Barbara Hannigan, cu melodii de Alban Berg și Simfonia a IV-a a lui Gustav Mahler. Timp de câțiva ani, Hannigan a îndeplinit rolul de mentor în cadrul programului Equilibrium Young Artists în care Rolf a fost dirijor asistent în cadrul mai multor multe orchestre internaționale, printre care London Symphony Orchestra, Münchner Philharmoniker și Orchestre Philharmonique de Radio France.

În 2022, Rolf a fost distins cu prestigiosul Premiu Kersjes pentru stilul său înrezător și comunicativ, care asigură o interacțiune eficientă și armonioasă cu membrii orchestrei.

În actuala stagiune, pe lângă Filarmonica Banatul Timișoara, Rolf își va face debutul cu Orchestra Simfonică din Antwerp, Orchestra Ulster și Filarmonica din Bruxelles.

ROSSANE PHILIPPENS

Este o violonistă apreciată din Olanda, unde concertează în mod regulat pe cele mai mari scene, atât în ipostaza de solist, cât și parte din ansambluri de muzică de cameră. De asemenea, este pasionată de teatru și regie, recent debutând alături de Orchestre National de Lyon într-un concert de succes al „Anotimpurilor” lui Vivaldi și Piazzolla în Auditorium din Lyon, primind aprecieri din partea managementului și a actorilor. Modul de interpretare al artistei este rafinat, exuberant și profund, fiind descris de cotidianul olandez De Telegraaf ca „energic, sensibil și perfect”.

Cele mai recente concerte includ colaborări cu Rotterdam Philharmonic la De Doelen, Netherlands Radio Philharmonic în prestigioasa serie de concerte Zaterdag Matinee și Residentie Orkest din Haga și sala Concertgebouw, Amsterdam. Adiacent colaborărilor din Olanda, Rosanne Philippens a concertat alături de Barcelona Symphony, Ulster Orchestra, Vancouver Symphony, Winnipeg Symphony, precum și cu numeroase orchestre din Germania, Finlanda și Elveția, cu dirijori incluzând Nézet-Séguin, Foster, Tausk, de Vriend, Hermus și Collon.

În recitaluri și ansambluri de muzică de cameră, colaborează cu artiști precum István Vardai, Vilde Frang, Julien Quentin, Vikingúr Olafsson, Amihai Grosz, Camille Thomas și Zoltán Fejérvári în festivaluri și săli de concerte din întreaga Europă.

Înregistrează exclusiv pentru Channel Classics, toate înregistrările sale primind recenzii pozitive. Cel mai recent CD al său – Insight, reprezintă încununarea unei călătorii speciale și personale. Unul dintre albumele înregistrare anterior – Dedications, include lucrări de Kreisler, Fauré și Ysaye, precum și înregistrări al celui de-al doilea concert al lui Prokofiev, descris de BBC Magazine ca fiind un „triumf”.

Rosanne Philippens absolvit cursurile Conservatorului Regal din Haga și Academiei Hanns Eisler din Berlin, cu cea mai înaltă distincție din partea ambelor instituții. A câștigat Prem de Vioară de la Freiburg, în 2014.

Rosanne Philippenscântă la o vioară „Barrere” Stradivarius din 1727, datorită sprijinului generos primit din partea Fundației Elise Mathilde.

Cele mai recente știri

Cele mai așteptate evenimente din Transilvania în această săptămână: 24-30 aprilie 2025

Transilvania se pregătește pentru o săptămână plină de evenimente captivante, de la ateliere creative și expoziții, până la concerte electrizante și petreceri de neuitat.

Premiera națională în cardiologie: Spitalul Județean Brașov introduce tehnologia electroporației

Spitalul Județean Brașov a realizat o premieră națională prin efectuarea unor ablații de fibrilație atrială utilizând tehnologia electroporației, o metodă inovatoare care promite rezultate remarcabile în tratamentele cardiologice.

România declară 26 aprilie zi de doliu național în memoria Papei Francisc

România va declara 26 aprilie zi de doliu național în memoria Papei Francisc, marcând funeraliile Suveranului Pontif, care vor avea loc la Vatican.

O nouă facultate în cadrul UBB: Științe Medicale și ale Sănătății

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de Științe Medicale și ale Sănătății, a cărei înființare a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern în data de 24 aprilie 2025.

Primarul unei comune hunedorene este cercetat penal pentru uz de fals

Polițiștii hunedoreni au precizat că se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uz de fals, faptă prevăzută de art. 323 din Codul Penal.

Subiecte în trend

Cele mai așteptate evenimente din Transilvania în această săptămână: 24-30 aprilie 2025

Transilvania se pregătește pentru o săptămână plină de evenimente captivante, de la ateliere creative și expoziții, până la concerte electrizante și petreceri de neuitat.

Premiera națională în cardiologie: Spitalul Județean Brașov introduce tehnologia electroporației

Spitalul Județean Brașov a realizat o premieră națională prin efectuarea unor ablații de fibrilație atrială utilizând tehnologia electroporației, o metodă inovatoare care promite rezultate remarcabile în tratamentele cardiologice.

România declară 26 aprilie zi de doliu național în memoria Papei Francisc

România va declara 26 aprilie zi de doliu național în memoria Papei Francisc, marcând funeraliile Suveranului Pontif, care vor avea loc la Vatican.

O nouă facultate în cadrul UBB: Științe Medicale și ale Sănătății

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de Științe Medicale și ale Sănătății, a cărei înființare a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern în data de 24 aprilie 2025.

Primarul unei comune hunedorene este cercetat penal pentru uz de fals

Polițiștii hunedoreni au precizat că se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uz de fals, faptă prevăzută de art. 323 din Codul Penal.

Secţia pentru judecători a CSM sesizează Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă judecătorul de la Curtea de Apel Ploieşti care a dat decizia privind...

Potrivit sursei citate, ”măsura dispusă are în vedere faptul că în aproximativ 30 de alte cauze identice soluţionate de curţile de apel din ţară soluţiile pronunţate au fost de respingere a acţiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens”.

Finala Cupei României la fotbal se va juca la Arad

Finala Cupei României din 14 mai 2025 se va...
spot_img

Alte articole din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img