joi,17 aprilie, 2025
27 C
Cluj

OPINIE | Starea lumii, la momentul primului fluier oficial al salvamarului universal

  • Tot mai multe persoane se simt copleșite de evenimentele absurde și de necontrolat din viața lor, simțindu-se indiferent în fața unei realități globale întunecate.
  • Românii se confruntă cu un sentiment profund de singurătate și neputință, iar protestele devin ocazii de marketing politic, în timp ce plătesc un preț ridicat pentru securitate.
  • Trecutul se scormonește pentru a descoperi legături cu corupția și trădarea, iar societatea devine o sursă de hrană pentru metabolismul malefic al corupției.
  • Un salvamar simbolic, care fluieră euforic, devine o figură centrală, dar nu poate salva pe toți cei aflați în dificultate, iar locurile din bărci devin rare și valoroase.
  • Românii trebuie să se pregătească să își aleagă căpitanul ‘Titanicului’ lor, într-o situație în care salvarea este incertă și resursele sunt limitate.
  • More and more people feel overwhelmed by the absurd and uncontrollable events in their lives, feeling indifferent in the face of a dark global reality.
  • Romanians face a deep sense of loneliness and helplessness, and protests are turned into marketing opportunities, as they pay a high price for security.
  • The past is scoured for connections to corruption and betrayal, with society becoming a source of nourishment for the malignant metabolism of corruption.
  • A symbolic lifeguard, whistling euphorically, becomes a central figure but cannot save everyone in trouble, and spots in lifeboats become rare and valuable.
  • Romanians need to prepare to choose the captain of their ‘Titanic’ as salvation is uncertain and resources are limited.
  • Egyre többen érzik magukat elárasztva a megmagyarázhatatlan és ellenőrizhetetlen események miatt, közömbösen a sötét globális valóság előtt.
  • A románok mély magányt és tehetetlenséget tapasztalnak, míg a tüntetések politikai marketing lehetőségekké válnak, és magas árat fizetnek a biztonságért.
  • A múltat felfedezik a korrupcióval és árulással való kapcsolatokért, míg a társadalom a korrupció romlott anyagának táplálékává válik.
  • Egy szimbolikus vízimentő, aki euforikus síppal fúj, középpontba kerül, de nem tud minden nehézségben szenvedőt megmenteni, és a mentőcsónakokban helyek válnak ritkává és értékessé.
  • A románoknak fel kell készülniük, hogy kiválasszák ‘Titanic’ kapitányát, mivel a megmenekülés bizonytalan és az erőforrások korlátozottak.
  • Immer mehr Menschen fühlen sich von den absurden und unkontrollierbaren Ereignissen in ihrem Leben überwältigt und indifferent angesichts einer dunklen globalen Realität.
  • Rumänen erleben ein tiefes Gefühl von Einsamkeit und Hilflosigkeit, während Proteste in Marketingmöglichkeiten umgewandelt werden und sie einen hohen Preis für Sicherheit zahlen.
  • Die Vergangenheit wird nach Verbindungen zur Korruption und Verrat durchsucht, während die Gesellschaft zur Nahrungsquelle des bösartigen Stoffwechsels der Korruption wird.
  • Ein symbolischer Rettungsschwimmer, der euphorisch pfeift, wird zur zentralen Figur, kann jedoch nicht alle in Schwierigkeiten geretteten Menschen retten, und die Plätze in den Rettungsbooten werden rar und wertvoll.
  • Die Rumänen müssen sich darauf vorbereiten, den Kapitän ihres ‘Titanic’ zu wählen, da die Rettung ungewiss und die Ressourcen begrenzt sind.

Tot mai multe persoane din jurul meu se plâng că sunt gata să se înece în valurile din ce în ce mai mari ce se prăvălesc peste ei, în tulburata mare a vieții și care … în furia lor nestăvilită … îi lovesc și îi învârt, până când îi amețesc complet. Valurile sunt, nimic altceva decât evenimente absurde, desprinse parcă din adevărate manuale ale ilogicii polivalente și condimentate cu argumentări și opinii “experte”, ale unor rechini ce profită din plin de bulversarea mării pentru a-și umple (din nou) burțile lor nesatule cu inocenții care încă înoată privind la televizor.

Sufocați în neputință, tot mai mulți dintre români se simt singuri, atât ca ființe personale, cât și ca popor, într-o realitate mondială care pare întunecată de un fum gros, al arderilor apocaliptice dar și al egoismului absolut. De la greve ale foamei (ca formă individuală de protest), până la demonstrații în masă (ca forma de protest colectiv), toate pot fi (și sunt) astăzi confiscate și transformate în ocazii instagramabile sau de … marketing politic. Așa cum nații întregi plătesc cu procente tot mai mari din PIB-ul lor așa-zisa securitate, românii plătesc cu procente consistente din viața lor fiecare gură de oxigen pe care mai apucă să o ia atunci când, pentru perioade scurte de timp, reușesc să ajungă la suprafață.

Uitarea nu mai este nici ea posibilă. Trecutul e scormonit mai acerb ca fundul mării, atunci când și acesta a fost suspectat că ascundea comorile pierdute ale Atlantidei. Nu există personaj (la televizor) care să nu aibă vreo legătură cu statul paralel, cu sistemul corupt sau cu neamul securiștilor trădători de țară. Arbori genealogici întregi sunt răsuciți din rădăcina epocii de aur și aplecați spre obiectivul camerelor de luat vederi, așa încât fiecare ramură să capete sens în mințile privitorilor care … prea dornici ca să găsească explicații … cad în năvoade care nu fac altceva decât să ofere hrană proaspătă metabolismelor maligne ale unei balene în derivă (societatea în care trăim).  

Singurul salvamar rămas pe malul marii învolburate, fluieră euforic în propriu-i fluier, fascinat fiind de ecoul astfel generat sub rotonde de capitoliu. Aplauzele celor înghesuiți să își aducă bărcile peticite în jurul salvatorului îi dau acestuia curaj, așa încât orice gând îndrăzneț pe care mintea lui odihnită poate să îl genereze, se transformă în adevăr absolut și în obiectiv ca și îndeplinit.  

Cei loviți prea des de fundul mării par ajunși în imposibilitatea de a-și mai controla mișcările. Puținul aer rămas în plămânii lor este înlocuit cu apa sărată a mării, într-o zvâcnire deznădăjduită, care îi îndepărtează și mai mult de țărm. E cert că salvamarul nu îi va putea salva pe toți, dar pragmatismul alegerilor acestuia este deja proverbial, așadar … la fel ca și în cazul Titanicului … puținele locuri rămase în bărcile de salvare se vor vinde pe bani grei.

Norocul nostru, al românilor, stă în faptul că suntem obișnuiți să ne luptăm cu o mare … neagră. Așadar, dacă nu ne vom permite un loc în barca de salvare, va trebui să ne descurcăm înotând în imediata apropiere a bărcii și adunându-ne (din când în când) forțele, ținându-ne cu o mână (că e stângă sau dreaptă … nu mai contează) de marginea ambarcațiunii.

Dacă vom rezista suficient în acest mod, vom putea beneficia și de momentul inerent în care, unii dintre cei așezați confortabil în barcă vor fi aruncați de către salvamar peste bord, așa încât, la un preț corect și pe care să ni-l putem permite, să le luăm noi (cei de pe margine) locul. Deja, unele dintre biletele date pentru lansarea oficială la apă a ambarcațiunii salvatoare au ajuns la alte persoane decât cele pentru care fuseseră pregătite inițial, așadar renunțarea la pasageri pe durata călătoriei va fi … cu siguranță … posibilă.  

Până atunci însă, românii trebuie să găsească o soluție pentru a-și alege căpitanul Titanicului lor, căci instrumentiștii care vor interpreta partitura finală au fost deja aleși. Căpitanul este totuși important, pentru că el va fi ultimul care va părăsi vasul, după ce acesta va începe să ia apă la bord.

Sursa imaginii: shutterstock.com, prin digi24.ro

Cele mai recente știri

Cinci spații publice din Pecica vor fi modernizate cu fonduri europene

ADR Vest și Primăria Pecica au semnat contractul de finanțare

Revoluția educației flexibile la Politehnica Timișoara: Cum se modelează viitorul profesional al României

Sub radarul sălilor de curs tradiționale, o forță disruptivă redefinește peisajul educațional românesc: învățământul la distanță (ID) și cu frecvență redusă (IFR). Ceea ce era perceput ca o alternativă nișată devine rapid o strategie inteligentă pentru un număr tot mai mare de români ambițioși, hotărâți să-și construiască propriul drum spre succes.

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, în Pastorală: Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos cel Înviat

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, vorbește, în Pastorala sa de Paști, despre importanța curățirii simțurilor noastre.

Cardinalul Lucian, în Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului: Învierea este piatra de temelie a credinței noastre

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025Cardinal LUCIANprin harul...

Zilele Brașovului revin între 25–27 aprilie cu parade, concerte și târguri

Zilele Brașovului revin anul acesta în forță, cu parade tradiționale, concerte de renume și târguri tematice desfășurate în cele mai importante puncte ale orașului.

Subiecte în trend

Cinci spații publice din Pecica vor fi modernizate cu fonduri europene

ADR Vest și Primăria Pecica au semnat contractul de finanțare

Revoluția educației flexibile la Politehnica Timișoara: Cum se modelează viitorul profesional al României

Sub radarul sălilor de curs tradiționale, o forță disruptivă redefinește peisajul educațional românesc: învățământul la distanță (ID) și cu frecvență redusă (IFR). Ceea ce era perceput ca o alternativă nișată devine rapid o strategie inteligentă pentru un număr tot mai mare de români ambițioși, hotărâți să-și construiască propriul drum spre succes.

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, în Pastorală: Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos cel Înviat

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, vorbește, în Pastorala sa de Paști, despre importanța curățirii simțurilor noastre.

Zilele Brașovului revin între 25–27 aprilie cu parade, concerte și târguri

Zilele Brașovului revin anul acesta în forță, cu parade tradiționale, concerte de renume și târguri tematice desfășurate în cele mai importante puncte ale orașului.

Târgul de Paște din Sibiu, deschis în Piața Mare până pe 22 aprilie

Târgul de Paște poate fi vizitat zilnic până pe 22 aprilie, iar organizatorii încurajează publicul să sprijine inițiativele caritabile și să descopere produsele realizate cu grijă și respect pentru tradiție.

Deputat AUR: „Păpuşile Barbie le apropie pe fetițe de prostituție, nu de maternitate”

Deputatul AUR Ilie-Alin Coleșa a declarat în plenul Camerei Deputaților că păpușile Barbie contribuie la hipersexualizarea precoce a fetelor, susținând că acest fenomen le îndepărtează de rolul de mamă și le apropie de comportamente asociate prostituției.

Alertă! Începe să cedeze betonul la un baraj vechi de peste 50 de ani

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara s-a întrunit...
spot_img

Alte articole din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img