- Călin Georgescu a făcut declarații controversate într-un interviu TV, amenințând pe cei pe care îi consideră dușmani ai poporului, inclusiv oficiali români și foști ambasadori.
- Discursul său a fost comparat cu cele ale organizațiilor legionare din anii ’30, sugerând o revenire la ideologii extremiste și o posibilă intenție de a conduce o mișcare de nesupunere civică.
- Georgescu a promovat personalități istorice controversate, precum Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu, ceea ce amplifică îngrijorările legate de extremismul său.
- Discursul său conține elemente de naționalism extrem, cu un stil retoric similar cu cel al liderilor fasciști, sugerând o imitație a idolilor legionari.
- Critica se îndreaptă și către autoritățile statului, acuzate de incompetență și pasivitate în fața amenințărilor lui Georgescu, care ar putea duce la o deteriorare a statului de drept.
- Călin Georgescu made controversial statements in a TV interview, threatening those he considers enemies of the people, including Romanian officials and former ambassadors.
- His speech has been compared to that of the legionary organizations from the 1930s, suggesting a return to extremist ideologies and a possible intention to lead a civil disobedience movement.
- Georgescu has promoted controversial historical figures, such as Ion Antonescu and Corneliu Zelea Codreanu, which raises concerns regarding his extremism.
- His rhetoric contains elements of extreme nationalism, with a rhetorical style similar to that of fascist leaders, suggesting an imitation of his legionary idols.
- Criticism is also directed at state authorities, accused of incompetence and passivity in the face of Georgescu’s threats, which could lead to a deterioration of the rule of law.
- Călin Georgescu ellentmondásos nyilatkozatokat tett egy tévés interjúban, fenyegetve azokat, akiket a nép ellenségeinek tart, beleértve román hivatalnokokat és volt nagyköveteket.
- Beszédét a ’30-as évek légiós szervezeteihez hasonlították, ami a szélsőséges ideológiákhoz való visszatérést és egy lehetséges polgári engedetlenségi mozgalom vezetésének szándékát sugallja.
- Georgescu vitatott történelmi személyiségeket, például Ion Antonescut és Corneliu Zelea Codreanut népszerűsít, ami aggodalmakat kelt szélsőségességével kapcsolatban.
- Rétorikája szélsőjobboldali nacionalizmust tartalmaz, amelynek stílusa hasonló a fasiszta vezetők beszédmódjához, ami a légiós bálványainak utánzását sugallja.
- A bírálatok az állami hatóságok felé is irányulnak, akiket inkompetenciával és passzivitással vádolnak Georgescu fenyegetéseivel szemben, ami a jogállamiság romlásához vezethet.
- Călin Georgescu hat in einem TV-Interview umstrittene Äußerungen gemacht und diejenigen bedroht, die er als Feinde des Volkes betrachtet, darunter rumänische Offizielle und ehemalige Botschafter.
- Seine Rede wurde mit den legionären Organisationen der 1930er Jahre verglichen, was auf eine Rückkehr zu extremistischen Ideologien und eine mögliche Absicht hindeutet, eine Bewegung des zivilen Ungehorsams zu führen.
- Georgescu hat umstrittene historische Persönlichkeiten wie Ion Antonescu und Corneliu Zelea Codreanu gefördert, was Bedenken hinsichtlich seines Extremismus aufwirft.
- Seine Rhetorik enthält Elemente des extremen Nationalismus, wobei sein rhetorischer Stil dem von faschistischen Führern ähnelt, was auf eine Nachahmung seiner legionären Idole hindeutet.
- Die Kritik richtet sich auch gegen die Staatsbehörden, die wegen Inkompetenz und Passivität angesichts von Georgescus Bedrohungen angeprangert werden, was zu einer Verschlechterung des Rechtsstaats führen könnte.
Ieri, într-un interviu TV, domnul Călin Georgescu, a mai trecut un prag al bunului simț. Dacă până de curând kitsch-ul lingvistic presărat ”cu de toate” ce îi ieșea din gură era doar unul demn de râs prin ambiguitate și aberațiile spuse, ei bine, ieri, acesta nu s-a ferit să-i amenințe fără perdea pe toți cei pe care – spune el – ”poporul” îi va judeca în curând.
Începând de la ambasadorul României în SUA, cel care i-a demontat minciuna sfruntată cum că ar fi fost invitat la inaugurarea lui Donald Trump, continuând cu fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman (cel trimis chiar de Donald Trump la București în primul său mandat – n.n.) care a negat că Trump l-ar susține în vreun fel pe Georgescu și terminând cu fostul șef al SRI, Eduard Helvig, Călin Georgescu a făcut amenințări cât se poate de clare, ceea ce ne arată că individul a trecut pragul de la cel de simplu clovn, la cel de ”războinic”, gata să conducă, eventual cu arma în mână, o mișcare de nesupunere civică, poate chiar sprijinită militar de structuri care îl susțin și promovează. Discursul său devine deja de-a dreptul îngrijorător, dar și mai îngrijorătoare este lipsa de reacție a autorităților statului.
Ascultându-l pe domnul Georgescu, nu doar ce scoate pe gură ci și FELUL în care vorbește, nu poți să nu faci rapid paralele cu discursurile celebrilor reprezentanți ai Legiunii Arhanghelului Mihail/Garda de fier/Mișcarea Legionară/Totul pentru țară (pe scurt legionarii), organizațiile paramilitare care au făcut praf reputația României în anii ’30, ducând țara spre una dintre cele mai negre perioade ale istoriei sale. Și, ca o constatare premonitorie, printre fondatorii mișcării legionare de atunci a fost și un anume GEORGESCU, avocatul Corneliu Georgescu, fără nicio legătură cu actualul mesia din fața bibliotecii.
Să ne aducem aminte, însă, Călin Georgescu a devenit faimos mai ales prin discursul pro-rus și conspiraționist, aliniindu-se cumva unei tendițe care se vede în mai multe țări europene, unde războiul hibrid dus de Rusia și banii cu care această țară a finanțat astfel de personaje au adus și rezultatele așteptate. Ei bine, acum pare mult mai grav decât acest aspect ceea ce Călin Georgescu face și, mai ales, felul în care se străduiește să-i imite pe idolii săi legionari. De altfel, el i-a numit direct și deschis „eroi” pe Ion Antonescu, dictatorul fascist român din Al Doilea Război Mondial, și pe Corneliu Zelea Codreanu, șeful Gărzii de Fier și cel care a comandat asasinarea mai multor politicieni interbelici, printre care premierul I.G.Duca. Georgescu a vorbit, nu odată, în termeni elogioși și de Octavian Goga, premier pro-nazist al guvernului României în perioada de dinaintea instituirii dictaturii carliste (1938-1939), un antisemit radical care își dorea să devină un „duce” sau „fuhrer” român.
Deși neagă, acum, că ar avea simpatii legionare sau că ar fi extremist, discursul său are tente legionare sau fasciste și pare, în unele cazuri, că copiaza chiar stilul retoric al liderilor fasciști interbelici. Asemănările vin inclusiv din stilul de discurs „inflamat” și pompos, plin de metafore mistice și de apeluri la naționalism și religiozitate și la strămoși sau la personaje istorice, elemente definitorii ale discursului legionar și fascist românesc dinainte și din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Iar începând de ieri, discursurile domnului Georgescu se mai aseamană cu cele legionare și prin amenințările directe făcute împotriva celor pe care îi vede drept dușmani. Nu ai lui, ci dușmani ai ”poporului”, ba chiar dușmani ai lui Dumnezeu, fiindcă doar el este cel trimis pe pământ pentru a aduce pacea și dreptatea, iar cei care îi demontează minciunile devin brusc dușmanii poporului.
Nu mă credeți? Ei bine, citiți exemplele de mai jos:
Corneliu Zelea Codreanu (1937):
După 15 ani de lupte, de prigoniri și de jertfe, tineretul României trebuie să știe că ceasul biruinței legionare nu mai este departe. Toate încercările de vrăjmășie vor fi strivite. Toate planurile de ademenire, toate încercările de cumpărare a sufletelor, toate încercările de dezbinare și toate trădările vor cădea la pământ. Priviți-i drept în ochi pe toți tiranii voștri. Îndurați cu resemnare orice lovitură, suportați orice chin, căci jertfa noastră va fi temelia de fier.
Acei ce vor cădea dintre noi, vor avea nume și morminte de eroi, iar cei ce ne vor ucide vor purta nume de trădători și vor fi blestemați din neam în neam. Din adâncuri se înalță biruitor legionarul, cu sufletul său de stâncă, cei ce cred că-l pot învinge sau cei ce cred că-l pot cumpăra se vor convinge prea târziu că s-au înșelat.
(…)
Ion Antonescu (1943):
Camarazi, (…) Am suferit împreună, am luptat împreună și am biruit împreună. (…) De pe întregul cuprins al țării sfâșiate, ne-am adunat azi, cămăși verzi, suflete întregi și curate, ca să legăm într-un singur cuget, într-un singur crez și într-un singur avânt (…) credința românească din piepturile voastre. Legionari, s-au împlinit 30 de zile de la biruință. Am sfărâmat un regim odios.
Am vroit și vroim să clădim din temelie altul nou, dorit de toți. Azi, v-am chemat să treceți la înfăptuire. (…) În acest scop, găsesc de datoria mea să vă reamintesc porunca care imperios vă cer să pășiți peste morți și mormintele lor ducând în mâinile voastre steagurile triumfătoare ale românilor. Să dau semnalul – în liniște și în credință, în ordine și în unire, în muncă și iubire, cu Dumnezeu înainte. În credința că m-ați înțeles și având conștiința că v-am înțeles, vă cer, legionari, să rostiți după mine legământul vostru.
(..)
Privind la datorie, stăm cu inima strânsă și cu mintea țintită la cei ce suferă plătind atât de scump greșelile noastre. Ei trebuie să știe că la drepturile Coroanei Sfântului Ștefan (n. red. – Ungaria), noi răspundem pașnici și cu omenie cu drepturile pe care ni le dă coroana de lauri a marelui Traian (n. red. – împăratul roman).
Călin Georgescu:
Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut, pentru efortul vostru, pentru dedicație, devotament și jertfă. Chemarea a însemnat că fiecare vine cu ce are și a fost înălțător, a fost legea înmulțirii minunate a lui Isus Hristos.
Iar poporul român care a stat în întuneric atâta timp a văzut prin puterea conștiinței lumina cea mare, căci Dumnezeu e cu noi. Vă mulțumesc încă o dată pentru chemarea la care ați răspuns și pe care v-am adresat-o ca o lucrare unii cu alții și noi toți cu Dumnezeu. Jertfa voastră mă responsabilizează. Dragii mei, unitatea vine din nevoia de supraviețuire.
Dragii mei, vă felicit, și vă spun că de-acum începe adevărata luptă. Veți simți adevărata libertate doar dacă vom rămâne uniți.
Să fim cu toții într-un gând, într-un duh. Fiți conștienți și nu vă lăsați ademeniți, nu lăsați pe nimeni să vă schimbe convingerile, aceste forțe care acționează asupra noastră acum sunt cele care fără puterea decizie voastre, ne-ar fi dus într-un război economic, împotriva liberei exprimări și chiar într-un război militar.
Votul vostru să rămână o rugăciune. Dacă ne vor simți slabi, ne vor presa, nu le dați satisfacție. Ce ați reușit în decembrie 1989, veți reuși și acum.
Ce face statul?
Partea cea mai îngrijorătoare este, însă, lipsa de reacție a organelor statului. Așa după cum aminteam și ieri, incompetența celor care ar trebui să apere statul de drept și să ia toate măsurile legale împotriva acestui individ și a celor ca el, este strigătoare la cer. Cei care conduc România, scriam în editorialul de ieri, în frunte cu marele dulap de la Cotroceni, alături de toți oamenii puși de el prin instituțiile care ar trebui să stea de pază, sunt responsabili pentru tot ceea ce se întâmplă acum. Și, mai mult decât oricând, acum se dovedește incompetența și impotența lor.
Instituțiile statului, începând de la Iohannis și premierul Tik Tok, nu par a fi mai mult decât niște marionete fără ”cohones”, care în loc să acționeze dur și fără milă pentru a apăra legea, preferă să facă, cel mai probabil, calcule despre cum să-și asigure continuitatea în noul regim Georgescu.
Iar toți aceștia se pare că sunt repetenți nu doar la orele de istorie, cea care ne spune că în lipsa cunoașterii ei riscăm să o repetăm, ci sunt repetenți mai ales la lecția de patriotism adevărat, sunt repetenți la iubirea de țară adevărată și nu cea de fanfaronadă, arătată de unii precum domnul Georgescu doar pentru a prosti poporul.