- Ministrul Cseke Attila a anunțat că procedura de adoptare a Codului urbanismului este în curs, având ca scop eliminarea avizării ‘în cascadă’.
- Noua legislație va permite o avizare unică pentru toate ministerele, reducând astfel timpul necesar obținerii avizelor pentru planurile urbanistice generale ale localităților.
- De asemenea, anumite tipuri de construcții, cum ar fi stațiile de încărcare electrică, terasele și garajele, nu vor mai necesita autorizații de construire, ci doar o notificare la primărie.
- Condițiile pentru construcțiile care nu necesită autorizații sunt limitate la case unifamiliale de maxim 150 metri pătrați, la un singur nivel și bazate pe proiecte întocmite de specialiști.
- Primăriile vor avea un termen de 15 zile pentru a contesta proiectele, altfel acestea vor putea fi aprobate fără o procedură birocratică extinsă.
- Minister Cseke Attila announced that the adoption procedure for the Urban Planning Code is underway, aiming to eliminate ‘cascade’ approvals.
- The new legislation will allow for a single approval process for all ministries, thus reducing the time required to obtain approvals for the general urban planning of localities.
- Additionally, certain types of constructions, such as electric vehicle charging stations, terraces, and garages, will no longer require building permits, only a notification to the municipality.
- The conditions for constructions that do not require permits are limited to single-family houses of a maximum of 150 square meters, on a single level and based on projects prepared by specialists.
- Municipalities will have a 15-day period to contest projects; otherwise, they can be approved without an extended bureaucratic procedure.
- Cseke Attila miniszter bejelentette, hogy folyamatban van a Településtervezési Kódex elfogadási eljárása, amelynek célja a ‘lánc’ jóváhagyások megszüntetése.
- Az új jogszabály lehetővé teszi az összes minisztériumra kiterjedő egyetlen jóváhagyási folyamatot, ezzel csökkentve az időt a helyi általános településtervezési jóváhagyások megszerzésére.
- Továbbá bizonyos építkezések, mint például az elektromos autók töltőállomásai, teraszok és garázsok, már nem igényelnek építési engedélyt, csak értesítést a település önkormányzatának.
- Az engedély nélküli építkezések feltételei 150 négyzetméter maximális területű, egyszintes családi házakra korlátozódnak, amelyeket szakemberek által készített projektek alapján valósítanak meg.
- A településeknek 15 nap áll rendelkezésükre a projektek megtámadására, különben azok hosszabb bürokratikus eljárás nélkül is jóváhagyhatók.
- Minister Cseke Attila kündigte an, dass das Verfahren zur Verabschiedung des Baugesetzes im Gange ist, mit dem Ziel, die ‘Kaskaden’ Genehmigungen zu beseitigen.
- Die neue Gesetzgebung wird einen einzigen Genehmigungsprozess für alle Ministerien ermöglichen, wodurch die Zeit für den Erhalt von Genehmigungen für die allgemeinen Stadtpläne der Gemeinden verkürzt wird.
- Darüber hinaus werden bestimmte Arten von Bauvorhaben, wie z.B. Ladestationen für Elektrofahrzeuge, Terrassen und Garagen, nicht mehr genehmigungspflichtig sein, sondern nur eine Mitteilung an die Gemeinde erfordern.
- Die Voraussetzungen für Bauvorhaben, die keine Genehmigung benötigen, sind auf Einfamilienhäuser mit maximal 150 Quadratmetern, auf einer Ebene und auf Basis von von Fachleuten erstellten Projekten beschränkt.
- Die Gemeinden haben eine Frist von 15 Tagen, um Projekte anzufechten; andernfalls können diese ohne ein umfangreiches bürokratisches Verfahren genehmigt werden.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a afirmat, marți, că procedura de adoptare a Codului urbanismului este în derulare, urmând să fie eliminată avizarea ‘în cascadă’.
‘Noi suntem în procedura de adoptare a Codului urbanismului. (…) Noi, prin acest Cod al urbanismului, propunem niște mecanisme prin care planurile urbanistice generale ale localităților, care astăzi … de la 4, 5, până la 7, 8 ani până obții toate avizele pentru că trebuie să obțin toate avizele de la toate ministerele de resort, vom elimina această avizare în cascadă, în care te duci separat după fiecare aviz, te duci la următorul și la al cincilea îți expiră primul aviz, pentru că se întâmplă, din păcate, acest lucru. Va fi o avizare unică, deodată, la toate ministerele, să reducem timpul de avizare. De asemenea, pe partea de certificat de urbanism, pe partea de autorizații de construire, toate acestea sunt prevăzute ca și pentru platforma digitală pe care vrem să o facem, doar ne trebuie Codul urbanismului ca să avem temei ilegal’, a declarat ministrul.
În context, acesta a numit și categoriile de construcții care nu ar mai necesita autorizații de construire, fiind vorba inclusiv despre anumite tipuri de case.
‘Am vorbit (cu primarii – n.r.) despre categorii de construcții, unele dintre ele care n-ar mai necesita autorizare de construire, pe baza unui simplu amplasament. Să vă dau un exemplu, o stație de încărcare electrică a mașinilor. Astăzi, practic, trebuie să-l autorizez pentru că îl pui pe domeniul public, dar știm despre ce este vorba în practică și atunci trebuie să simplificăm procedurile, nu să le încurcăm. Alte tipuri de construcții care vor putea fi construite pe baza unei notificări la primărie – terase, garaje, bucătării de vară, chiar și case de o dimensiune mai mică în mediul rural, pe baza unui proiect întocmit de un specialist, adică de un proiectant sau de un arhitect, nu vorbim despre după cum vrea cetățeanul, dar dacă ai un proiect de acest fel, cu semnătura specialistului și așa mai departe, notifici primăria, primăria se uită în planul urbanistic zonal și de detaliu și vede că se încadrează, adică acolo se pot construi case și îmi doresc să construiesc case acolo, atunci îi dau liber și nu mai fac această procedură de certificat de urbanism și autorizație de construire, care ține luni întregi și intră într-o birocrație inevitabilă’, a explicat Cseke Attila.
În ceea ce privește casele care nu ar mai necesita autorizații de construire, ele trebuie să aibă maxim 150 metri pătrați, a arătat oficialul.
‘Propunerea din Codul Urbanismului, așa cum este în Parlament, este casă unifamilială, pentru nevoi personale, adică nu începem să construim nu știu câte, în mediul rural, de maxim 150 metri pătrați, la un singur nivel. Deci nu mansardă, nu etaje și așa mai departe, deci de un singur nivel, încă o dată, pe baza unor proiecte întocmite de un specialist. Ai proiectul, ai venit la primărie, primăria se uită dacă… Este un model pe care l-am luat din Occident, nu e un model inventat de noi în România, se încadrează în tot ceea ce se dorește a se construi în zona respectivă, se dă drumul. Dacă primăria nu este de acord, are posibilitatea în 15 zile să spună ‘nu sunt de acord’, trebuie să fii la certificat de urbanism sau autorizație de construire, urmărind procedura, hai să zic, mai amplă, mai complexă. Deci autoritățile locale vor avea niște pârghii pentru a mai degreva din această birocrație’, a adăugat ministrul Dezvoltării.