- Aproape 200 de angajați ai Fabricii de Arme Cugir au protestat, reclamând lipsa contractelor și solicitând demisia ministrului Economiei, Radu Oprea. Aceștia susțin că nu au informații despre viitorul fabricii și se simt în voia Guvernului.
- Protestul a avut loc înainte de vizita ministrului Oprea la Uzina Mecanică Cugir. Angajații acuză ministrul că nu a abordat problemele fabricii, preferând să își îndrepte atenția spre alte firme.
- Salariații susțin că fabrica se află în incertitudine de aproape un an și că managementul nu a reușit să aducă contracte. Un lider sindical a afirmat că membrii Consiliului de Administrație au intervenit negativ asupra condițiilor de muncă.
- Ministrul Oprea a recunoscut că fabrica a avut un singur partener extern pentru mult timp și a subliniat importanța diversificării contractelor. El a menționat că au fost alocate fonduri pentru modernizarea fabricii, dar acestea nu au fost utilizate corect.
- Radu Oprea a explicat că deciziile de management au fost schimbate din cauza lipsei de progres și a subliniat necesitatea de a asigura salariile angajaților, în timp ce se caută soluții pentru dezvoltarea fabricii.
- Nearly 200 employees of the Cugir Arms Factory protested, complaining about the lack of contracts and demanding the resignation of Economy Minister Radu Oprea. They claim they have no information about the factory’s future and feel at the mercy of the government.
- The protest occurred before Minister Oprea’s visit to the Mechanical Plant in Cugir. Employees accuse the minister of neglecting the factory’s issues in favor of other firms.
- Employees state that the factory has been uncertain for nearly a year and that management has failed to secure contracts. A union leader claimed that the Board of Directors has negatively intervened in labor conditions.
- Minister Oprea acknowledged that the factory had relied on a single external partner for too long and emphasized the importance of diversifying contracts. He noted that funds had been allocated for modernization but were not used appropriately.
- Radu Oprea explained that management decisions were changed due to lack of progress and stressed the need to ensure employee salaries while seeking solutions for the factory’s development.
- Közel 200 munkavállaló tiltakozott a Cugiri Fegyvergyárnál, panaszkodva a szerződések hiányára és kérve Radu Oprea gazdasági miniszter lemondását. Azt állítják, hogy nincs információjuk a gyár jövőjéről, és a kormány kegyére vannak utalva.
- A tiltakozás a miniszter Oprea Cugiri Gépműhelybe tett látogatása előtt zajlott. A munkavállalók vádolják a minisztert, hogy elhanyagolja a gyár problémáit, miközben más cégekre összpontosít.
- A munkavállalók azt állítják, hogy a gyár közel egy éve bizonytalanságban él, és a vezetőség nem tudott szerződéseket szerezni. Az egyik szakszervezeti vezető azt állította, hogy az Igazgatóság negatívan beavatkozott a munkakörülményekbe.
- Oprea miniszter elismerte, hogy a gyár hosszú ideig egyetlen külső partnerre támaszkodott, és hangsúlyozta a szerződések diverzifikálásának fontosságát. Megjegyezte, hogy forrásokat különítettek el a modernizálásra, de ezeket nem használták fel megfelelően.
- Radu Oprea elmondta, hogy a vezetői döntéseket a haladás hiánya miatt változtatták meg, és hangsúlyozta a dolgozói bérek biztosításának szükségességét, miközben megoldásokat keresnek a gyár fejlődésére.
- Fast 200 Mitarbeiter der Waffenfabrik in Cugir protestierten und beklagten den Mangel an Verträgen sowie die Forderung nach dem Rücktritt des Wirtschaftsministers Radu Oprea. Sie behaupten, keine Informationen über die Zukunft der Fabrik zu haben und sich in der Hand der Regierung zu befinden.
- Der Protest fand vor dem Besuch von Minister Oprea im Mechanischen Werk in Cugir statt. Die Mitarbeiter beschuldigen den Minister, die Probleme der Fabrik zu ignorieren und sich stattdessen um andere Firmen zu kümmern.
- Die Mitarbeiter stellen fest, dass die Fabrik seit fast einem Jahr in Unsicherheit lebt und das Management versäumt hat, Verträge zu sichern. Ein Gewerkschaftsführer behauptete, dass der Vorstand negativ in die Arbeitsbedingungen eingegriffen hat.
- Minister Oprea räumte ein, dass die Fabrik lange Zeit von einem einzigen externen Partner abhängig war, und betonte die Wichtigkeit der Diversifizierung von Verträgen. Er stellte fest, dass Mittel für die Modernisierung bereitgestellt wurden, diese jedoch nicht richtig genutzt wurden.
- Radu Oprea erklärte, dass die Entscheidungen des Managements aufgrund von Fortschrittsmangel geändert wurden, und betonte die Notwendigkeit, die Gehälter der Mitarbeiter zu sichern, während Lösungen für die Entwicklung der Fabrik gesucht werden.
Aproape 200 de salariaţi ai Fabricii de Arme de la Cugir, judeţul Alba, au participat, joi dimineaţă, la un protest, ei reclamând lipsa contractelor. Angajaţii spun că ei sunt învăţaţi să muncească, dar „stau la mâna Guvernului”, pentru că nu au contracte. Ei solicită demisia ministrului Economiei, pe care îl acuză că, deşi a făcut dese vizite la Cugir, nu a mers decât o dată să afle care sunt problemele cu care se confruntă Fabrica de arme.
Protestul de la Cugir a avut loc cu puţin timp înaintea vizitei ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, să fază o vizită la Cugir, la Uzina Mecanică, aflată alături de Fabric de Arme.
Angajaţii îl acuză pe ministru că „a luat speranţa şi viitorul Fabricii de Arme şi l-a dat după bunul său plac” altei firme, despre care salariaţii de la Cugir spun că nu are experienţă.
Salariaţii Fabricii de Arme de la Cugir spun că de aproape un an societatea „trăieşte în incertitudine”, iar ei nu ştiu care va fi viitorul fabricii
Liderii sindicali spun că salariaţii Fabricii de arme sunt învăţaţi să muncească, dar „stau la mâna Guvernului”, pentru că nu au contracte
„Nu noi, salariaţii, trebuie să aducem contracte şi comenzi, sunt oameni plătiţi, şi unii foarte bine şi mă refer aici la Consiliul de Administraţie”, a afirmat Ioan Neagu, unul dintre sindicalişti. Acesta a reclamat că membrii Consiliului de Administraţie au „intervenit” asupra contractului colectiv de muncă, după ce au stabilit administratorului special un venit de 3000 de euro.
„Păi cum facem austeritatea? (..) Dacă pentru voi se poate să vă luaţi salariile mari, de ce pentru ceilalţi nu se poate? Că nu vreţi voi, că sunteţi aserviţi puterii, că sunteţi puşi aici să vă luaţi banii ăia degeaba?””, a adăugat liderul sindical.
Protestul de la Fabrica de Arme Cugir are loc cu două înaintea vizitei ministrului Economiei, Radu Oprea, la Uzina Mecanică Cugir, unde va participa evenimentul aniversar „Uzina Mecanică– 225 de ani de tradiţie industrială la Cugir”.
La protestul de la Fabrica de arme de la Cugir a participat şi un lider sindical de la fabrica din Orăştie, care face parte tot din industria de apărare.
Ioan Neagu, lider de sindicat în cadrul Fabricii de Arme de la Cugir, a afirmat în timpul protestului că, dacă nu ar fi fost Vladimir Putin, fabrica ar fi fost închisă.
„Am mai spus şi o spun încă o dată: Dacă nu era Putin, eram închişi, fraţilor!”, a afirmat sindicalistul.
El a detaliat ulterior, într-o declaraţie dată presei afirmaţia sa.
„Industria de apărare, din 90 încoace, a mers tot în picaj. Faptul că a început războiul, probabil că a sunat clopoţelul şi la politicienii noştri şi de aproape trei ani, de când a început războiul, dacă vă uitaţi pe evoluţia sumelor în investiţii pe care le acordă pentru fabricile de armament, au un trend ascendent. Nu este suficient, pentru că am fost prea mult lăsaţi în urmă ca să ajunge dintr-o dată la zi. Şi nici acum nu suntem asiguraţi, aşa cum ar trebui, existând destul de multe interese pe care în momentul actual nu le pot eu demonstra, dar ele există, a declarat Ioan Neagu.
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a explicat că Fabrica de Arme Cugir, ai cărei angajaţi au protestat, joi, reclamând lipsa contractelor, s-a bazat timp de mulţi ani pe un singur partener extern, Oprea subliniind că le-a transmis celor de la fabrică faptul că ”nu este o decizie înţeleaptă de business să ai un singur client”. Ministrul a arătat că fabrica a primit anterior bani pentru modernizarea unei hale şi diversificarea portofoliului, dar că managerii fabricii nu au făcut demersuri în acest sens, motiv pentru care conducerea a şi fost schimbată, la acel moment.
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a mers, joi, la Fabrica de Arme Cugir, ai cărei angajaţi au ieşit în stradă şi i-au solicitat demisia, ei reclamând că nu au date despre viitorul fabricii, în condiţiile în care este nevoie de contracte pentru ca unitatea industrială să funcţioneze.
Ministrul a afirmat că atât managementul fabricilor din industria de apărare, cât şi compania-mamă Romarm trebuie să caute contracte pentru fabricile din industria de apărare.
În ceea ce priveşte situaţia de la Fabrica de arme de la Cugir, ministrul a explicat că a alocat fonduri pentru construirea unei hale noi în incinta fabricii, însă timp de doi ani acolo nu s-a întâmplat nimic, deşi banii existau. Acesta a fost şi motivul pentru care vechea conducere a fost schimbată, a adăugat ministrul.
”La Fabrica de Arme Cugir, 130 de milioane de lei sunt în conturile fabricii, trebuiau să înceapă un program de modernizare a unei hale, din păcate, am constatat că nu s-a întâmplat nimic, lucru care ne-a dus la consolidarea deciziei de a schimba managementul. Astăzi, cu surprindere, am aflat că nu mai aveau nici măcar conturile deschise pe platforma de licitaţii publice, deci toate demersurile care ar fi trebuit făcute pentru modernizarea halei, începând cu studiul de fezabilitate, cu proiect, cu construcţie, pentru a putea să primeşti transfer de tehnologie noi, nu s-a întâmplat, din păcate”, a spus el.
Radu Oprea a susţinut că a vorbit cu sindicatele şi cu managementul, iar principala grijă este asigurarea fondurilor pentru plata salariilor, pentru ca angajaţii să fie păstraţi, iar în paralel fabrica să se dezvolte.
Ministrul a explicat că, timp de mulţi ani, Fabrica de arme Cugir a avut un contract cu un partener din Statele Unite ale Americii, iar de doi ani comenzile au scăzut treptat.
”Le-am spus de prima dată că, din punct de vedere al conducerii afacerilor, nu este o decizie înţeleaptă de business să ai un singur client, niciodată nu trebuie să rămâi cu un singur produs şi cu un singur client. Din păcate, lucrurile au venit mai repede decât ne-am fi aşteptat, pentru că ei ar fi trebuit să diversifice, chiar dacă aveam anumite clauze pe partea de arme de uz civil, să poată să se dezvolte pe partea de arme uz militar. De aceea am şi venit cu finanţare, să poată să facă acest lucru, să poată să investească într-o hală nou în care, prin transfer de tehnologie, să înceapă să producă arme standard NATO. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, fapt care ne-a dus la decizia de a schimba managementul. Acum l-am rugat pe domnul director să se uite cu foarte mare atenţie la contract, pentru că acolo sunt nişte clauze”, a explicat Radu Oprea.
Aproape 200 de salariaţi ai Fabricii de Arme de la Cugir, judeţul Alba, au participat, joi dimineaţă, la un protest, ei reclamând lipsa contractelor. Angajaţii spuneau că ei sunt învăţaţi să muncească, dar ”stau la mâna Guvernului”, pentru că nu au contracte. Ei solicitau demisia ministrului Economiei, pe care îl acuză că, deşi a făcut dese vizite la Cugir, nu a mers decât o dată să afle care sunt problemele cu care se confruntă Fabrica de arme.
Foto: Ziarul Unirea