duminică,16 martie, 2025
10.3 C
Cluj

Polonezii de la Elemental Group investesc 20 de milioane de euro într-o fabrică lângă Deva, unde vor recicla frigidere

  • Elemental Group, cea mai mare companie europeană de reciclare a metalelor, a achiziționat un pachet majoritar de acțiuni al ACC Recycling Services în România.
  • Compania va investi aproximativ 20 de milioane de euro pentru construirea unei fabrici de reciclare a deșeurilor electrice și electronice în județul Hunedoara.
  • Noua unitate de reciclare va avea o capacitate de tratament de 4,5 tone pe oră și va crea 36 de locuri de muncă, inaugurarea fiind programată pentru iunie 2026.
  • În România, se generează anual aproximativ 160.000 de tone de deșeuri electronice, majoritatea fiind exportate din lipsă de capacitate de reciclare.
  • Elemental Group se concentrează pe extragerea metalelor strategice din deșeuri reciclate, având filiale în 35 de țări și 1.600 de angajați.
  • Elemental Group, the largest European metal recycling company, has acquired a majority stake in ACC Recycling Services in Romania.
  • The company plans to invest approximately 20 million euros to build an electronic waste recycling plant in Hunedoara County.
  • The new recycling unit will have a treatment capacity of 4.5 tons per hour and will create 36 jobs, with the inauguration scheduled for June 2026.
  • Romania generates around 160,000 tons of electronic waste annually, most of which is exported due to a lack of recycling capacity.
  • Elemental Group focuses on extracting strategic metals from recycled waste, operating in 35 countries and employing 1,600 people.
  • Az Elemental Group, a legnagyobb európai fémhulladék újrahasznosító vállalat, többségi részesedést vásárolt az ACC Recycling Services-ben Romániában.
  • A vállalat körülbelül 20 millió eurós beruházást tervez egy elektronikus hulladék újrahasznosító üzem építésére a Hunyad megyei Deva közelében.
  • Az új újrahasznosító egység óránként 4,5 tonna feldolgozási kapacitással rendelkezik, és 36 munkahelyet teremt, az üzem átadása 2026 júniusára van tervezve.
  • Romániában évente körülbelül 160,000 tonna elektronikus hulladék keletkezik, ennek többsége exportálásra kerül a feldolgozási kapacitás hiánya miatt.
  • Az Elemental Group a stratégiai fémek újrahasznosított hulladékból való kinyerésére fókuszál, 35 országban működik és 1600 alkalmazottal rendelkezik.
  • Die Elemental Group, das größte europäische Unternehmen für Metallrecycling, hat eine Mehrheitsbeteiligung an der ACC Recycling Services in Rumänien erworben.
  • Das Unternehmen plant eine Investition von etwa 20 Millionen Euro in den Bau eines Elektro- und Elektronikschrott-Recyclingwerks in der Nähe von Hunedoara.
  • Die neue Recyclinganlage wird eine Kapazität von 4,5 Tonnen pro Stunde haben und 36 Arbeitsplätze schaffen, die Einweihung ist für Juni 2026 geplant.
  • In Rumänien fallen jährlich etwa 160.000 Tonnen Elektronikschrott an, der Großteil wird aufgrund fehlender Recyclingkapazitäten exportiert.
  • Die Elemental Group konzentriert sich auf die Gewinnung strategischer Metalle aus recyceltem Abfall und ist in 35 Ländern tätig mit 1.600 Mitarbeitern.

Grupul polonez Elemental Group, cea mai mare companie europeană din sectorul reciclării de metal, intră pe piața din România prin achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al ACC Recycling Services. Totodată, compania anunță o investiție de aproximativ 20 de milioane de euro pentru construirea unei fabrici de reciclare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE) în apropiere de Deva, în județul Hunedoara, finanțată parțial cu fonduri din PNRR. Valoarea totală a proiectului este de 19,84 milioane de euro, dintre care 8,4 milioane de euro ar urma să fie fonduri nerambursabile din PNRR, iar restul de 11,44 milioane de euro plus TVA reprezintă contribuția directă a Elemental Group.

Noua unitate de reciclare, care va fi situată în Lăpugiu de Jos, la 30 kilometri de Deva, va ocupa o suprafață de 16.447 mp, incluzând un depozit de 1.600 mp și platforme betonate de 10.000 mp. Proiectul inițial al fabricii de reciclare DEEE a fost dezvoltat de ACC Recycling Services SRL sub conducerea CEO-ului Cristian Pocol, iar ulterior, pachetul majoritar de 80% din acțiuni a fost vândut către Elemental. În prezent, Cristian Pocol deține o participație minoritară de 20%, scrie Hotnews.ro. Inaugurarea parcului industrial pentru managementul deșeurilor și reciclare a DEEE-urilor este planificată pentru iunie 2026. Facilitatea va dispune de echipamente complet automatizate, specializate în tratarea deșeurilor electronice, în special a echipamentelor de răcire (frigidere), cu o capacitate de tratare maximă de 4,5 tone pe oră și va crea 36 de noi locuri de muncă. Majoritatea deșeurilor electronice din România merg în prezent la export „La nivelul întregii țări, se generează în jur de 160.000 de tone de deșeuri electronice pe an. Cea mai mare parte dintre ele sunt trimise la export, întrucât sunt puține capacități de reciclare în țară. Fabrica din Deva va prelucra deșeurile din această regiune, însă sunt încă zone din România neacoperite, deci potențial pentru această piață există”, a precizat, într-o conferință de presă, Cristian Pocol, care este și președintele asociației de profil Respo DEEE. La nivel european, 40% din totalul deșeurilor electronice sunt reciclate, în timp ce, la nivelul mondial, această pondere este de 18%. „La nivel național în acest moment avem nevoie de încă 4-5 ori mai multe capacități de reciclare decât cele existente”, a afirmat, la rândul său, Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prezent la conferința de lansare a proiectului.

„România este una dintre cele mai mari piețe din Europa Centrală și de Est, cu un potențial economic în creștere. Decizia noastră de a investi aici se aliniază perfect cu strategia noastră de creștere în Europa în segmentul deșeurilor electronice. Cred cu tărie că aceasta ne va ajuta să susținem practicile durabile în regiune”, a arătat Slawomir Baran, Head of Merger & Acquisition Department la Elemental Group. Compania poloneză Elemental Group este un lider global în minerit urban. Compania se concentrează pe extragerea metalelor strategice din diverse surse de metale reciclate, cum ar fi catalizatori auto uzați (SAC), deșeuri de echipamente electrice și electronice, plăci de circuite imprimate (PCB), baterii uzate Li-Ion și deșeuri metalice neferoase. Compania recuperează metale strategice precum metalele din grupul platinei, cupru și alte metale de bază și metale prețioase într-un mod ecologic. Elemental Group are în total 1.600 de angajați și filiale în 35 de țări de pe patru continente (Europa, Asia, Africa și America de Nord).

Cele mai recente știri

Candidatura lui George Simion a fost validată de BEC

Deși candidatura lui George Simion a fost valdidată de BEC, lidera POT, Ana Maria Gavrilă, își va depune și ea candidatura la BEC.

Un bărbat a murit după ce s-a electrocutat în timp ce încerca să repare o locomotivă

Un bărbat de 41 de ani din Târgu Mureș a murit, după ce s-a electrocutat în gara din localitatea Războieni-Cetate

A fost desemnat câștigătorul licitației pentru construcția Drumului Expres Oar – Satu Mare

Noul drum de mare viteză va asigura conexiunea cu Varianta Ocolitoare Satu Mare și DN19 (România) și Drumul Epres M49 (Ungaria).

Subiecte în trend

Candidatura lui George Simion a fost validată de BEC

Deși candidatura lui George Simion a fost valdidată de BEC, lidera POT, Ana Maria Gavrilă, își va depune și ea candidatura la BEC.

Un bărbat a murit după ce s-a electrocutat în timp ce încerca să repare o locomotivă

Un bărbat de 41 de ani din Târgu Mureș a murit, după ce s-a electrocutat în gara din localitatea Războieni-Cetate

A fost desemnat câștigătorul licitației pentru construcția Drumului Expres Oar – Satu Mare

Noul drum de mare viteză va asigura conexiunea cu Varianta Ocolitoare Satu Mare și DN19 (România) și Drumul Epres M49 (Ungaria).

Miting pro-european, ”EuRo Manifest”, în mai multe orașe din țară

Mii de semnatari s-au alăturat Manifestului pentru Europa, un document susţinut de peste 40 de organizaţii civice din ţară şi diaspora şi de mii de oameni din toate domeniile de activitate

Crin Antonescu, despre George Simion: Este un candidat legitim, liderul unui partid care a obţinut la alegerile parlamentare un scor important – e al...

”Nu avem acelaşi electorat, dar de împărţit voturi, cred că vom împărţi toţi candidaţii, cred că nimeni nu are un electorat al lui, rezervat”, a spus Antonescu.

15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Ce se sărbătorește

Pe 15 martie se serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, momentul amintind de proclamaţia în 12 puncte citită în 15 martie 1848 și intitulată: Mit kiván a magyar nemzet./Ce doreşte naţiunea maghiară
spot_img

Alte articole din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img