- Începând de duminică, cetățenii pot raporta comportamentul agresiv în trafic prin aplicația MAI, la secțiunea ESAR.
- Poliția Română își concentrează eforturile pe prevenirea violențelor în trafic, asigurând protecția victimelor și tragerea la răspundere a agresorilor.
- Sesizările trebuie să conțină datele de identificare ale celui care raportează, informații despre incident și o declarație pe propria răspundere.
- Cetățenii pot reclama manevrele periculoase efectuate de conducători, precum schimbarea bruscă a benzilor și comportamente intimidante.
- Sancțiunile pentru comportamentul agresiv includ amenzi de 660-825 lei și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile.
- Starting Sunday, citizens can report aggressive driving behavior via the MAI application under the ESAR section.
- The Romanian Police is focusing efforts on preventing violence in traffic, ensuring victim protection and holding aggressors accountable.
- Reports must include the reporting individual’s identifying information, details about the incident, and a self-declaration of the veracity of the claims.
- Citizens can report dangerous maneuvers by drivers, such as abrupt lane changes and intimidating behaviors.
- Penalties for aggressive driving behavior include fines ranging from 660 to 825 lei and the suspension of the driver’s license for 30 days.
- Vasárnaptól a polgárok bejelenthetik az agresszív vezetési magatartást a MAI alkalmazáson keresztül, az ESAR szekcióban.
- A Román Rendőrség az erőszak megelőzésére összpontosít a közlekedésben, biztosítva az áldozatok védelmét és a támadók felelősségre vonását.
- A bejelentéseknek tartalmazniuk kell a bejelentő azonosító adatait, az eset részleteit és egy önálló nyilatkozatot az állítások valóságtartalmáról.
- A polgárok jelenthetik a veszélyes manővereket, például a hirtelen sávváltásokat és a megfélemlítő viselkedéseket.
- Az agresszív vezetési magatartás büntetése 660-825 lej közötti pénzbírság és a jogosítvány 30 napos felfüggesztése.
- Ab Sonntag können Bürger aggressives Fahrverhalten über die MAI-App im Abschnitt ESAR melden.
- Die rumänische Polizei konzentriert ihre Bemühungen auf die Prävention von Gewalt im Straßenverkehr, um den Schutz der Opfer zu gewährleisten und die Täter zur Verantwortung zu ziehen.
- Die Meldungen müssen die Identifikationsdaten des Meldenden, Informationen über den Vorfall und eine Eigenverantwortungserklärung zur Richtigkeit der Wahrnehmungen enthalten.
- Bürger können gefährliche Manöver von Fahrern melden, wie z.B. abruptes Spurwechseln und einschüchterndes Verhalten.
- Die Strafen für aggressives Fahrverhalten umfassen Geldbußen von 660 bis 825 Lei und die vorübergehende Entziehung des Führerscheins für 30 Tage.
Cetăţenii vor putea transmite, începând de duminică, informaţii despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, prin intermediul aplicaţiei MAI, hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere).
„Prevenirea şi combaterea violenţelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere. Începând cu data de 27 octombrie, pe aplicaţia M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informaţii despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, informează, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, sesizarea participantului la trafic va trebui să conţină, în mod obligatoriu, datele acestuia de identificare (nume, prenume şi codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon şi adresa de corespondenţă, declaraţie pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute şi a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravenţională, precum şi semnătura).
Conform legii, cetăţenii pot sesiza efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre : deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare; circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia.
Totodată, pot fi reclamate: folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie; conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi; mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia; realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia sau conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Sancţiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) şi măsura complementară de reţinere a permisului de conducere pentru 30 de zile.
Scopul acestui demers vizează sancţionarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulaţie, astfel încât să fie reduse evenimentele rutiere cu consecinţe deosebit de grave, mai transmite MAI.
Foto generat cu AI