vineri,25 aprilie, 2025
19.2 C
Cluj

Primul pasaj suprateran realizat din fonduri PNRR, finalizat în timp recod la Oradea

  • Primul pasaj suprateran din România, realizat cu fonduri PNRR, a fost finalizat la Oradea, pe DN1, având o valoare totală de 11 milioane de euro, din care 9 milioane din surse europene.
  • Proiectul „Pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal” are o valoare totală de 11 milioane de euro și a fost inaugurat cu participarea oficialităților locale și naționale.
  • Secretarul de stat Adrian Foghiș a declarat că acest pasaj este primul proiect din lista națională finanțată din PNRR, facilitând conexiuni importante între transportul feroviar și rutier.
  • Traficul pe pasaj va fi deschis în curând, îmbunătățind circulația între Oradea și granița cu Ungaria, precum și accesul către parcurile industriale din zonă.
  • Pasajul are o lungime de 1.043 metri, având două rampe și un pod, și a fost finalizat în doar zece luni, datorită mobilizării eficiente a constructorilor.
  • The first overpass in Romania, completed with PNRR funds, has been finalized in Oradea on DN1, with a total investment of 11 million euros, of which 9 million comes from European sources.
  • The „Overpass for the Intermodal Transport Center” project is valued at 11 million euros and was inaugurated with the participation of local and national officials.
  • State Secretary Adrian Foghiș stated that this overpass is the first project from the national list funded by PNRR, facilitating important connections between rail and road transport.
  • Traffic on the overpass will soon be opened, improving circulation between Oradea and the border with Hungary, as well as access to nearby industrial parks.
  • The overpass spans 1,043 meters, features two ramps and a bridge, and was completed in just ten months due to the efficient mobilization of the constructors.
  • Az első felüljáró Romániában, amelyet PNRR-forrásokból valósítottak meg, elkészült Oradeán a DN1-en, összesen 11 millió eurós beruházással, amelyből 9 millió euró európai forrásból származik.
  • A „Felüljáró az Intermodális Szállítóközpont számára” projekt értéke 11 millió euró, és megnyitásán helyi és országos tisztségviselők vettek részt.
  • Adrian Foghiș államtitkár kijelentette, hogy ez a felüljáró az első projekt a PNRR-ből finanszírozott országos listán, amely fontos kapcsolatokat teremt a vasúti és közúti közlekedés között.
  • A felüljárón a forgalom hamarosan megnyílik, javítva a közlekedést Oradea és a magyar határ között, valamint a közeli ipari parkokhoz való hozzáférést.
  • A felüljáró hossza 1.043 méter, két rámpával és egy híddal rendelkezik, és mindössze tíz hónap alatt készült el a kivitelezők hatékony mobilizálásának köszönhetően.
  • Die erste Überführung in Rumänien, die mit PNRR-Mitteln realisiert wurde, wurde in Oradea an der DN1 fertiggestellt, mit einer Gesamtinvestition von 11 Millionen Euro, von denen 9 Millionen aus europäischen Quellen stammen.
  • Das Projekt „Überführung für das Intermodale Transportzentrum” hat einen Wert von 11 Millionen Euro und wurde mit der Teilnahme lokaler und nationaler Beamter eingeweiht.
  • Staatssekretär Adrian Foghiș erklärte, dass diese Überführung das erste Projekt aus der nationalen Liste ist, das mit PNRR finanziert wird und wichtige Verbindungen zwischen Schienen- und Straßenverkehr erleichtert.
  • Der Verkehr auf der Überführung wird bald eröffnet, wodurch die Zirkulation zwischen Oradea und der Grenze zu Ungarn verbessert sowie der Zugang zu nahegelegenen Industrieparks erleichtert wird.
  • Die Überführung hat eine Länge von 1.043 Metern, verfügt über zwei Rampen und eine Brücke und wurde in nur zehn Monaten fertiggestellt, dank der effizienten Mobilisierung der Bauunternehmer.

Primul pasaj suprateran realizat în ţară din fonduri ale Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost finalizat, în termen record, la Oradea, pe DN1 – Calea Borşului, valoarea totală a investiţiei fiind de 11 milioane de euro, din care nouă milioane de euro din sursă europeană.

Valoarea proiectului „Pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal – Municipiul Oradea, judeţul Bihor” este de 11 milioane de euro, din care 9 milioane de euro sunt finanţate prin PNRR.

La finalizarea lucrărilor au participat, vineri, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, secretarul de stat Adrian Foghiş din Ministerul Transporturilor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, Florin Birta şi constructorii, reprezentaţi de Adrian Pintea (Freyrom – Procons Group).

„Pasajul suprateran este o premieră la nivel naţional datorită faptului că este primul proiect care a fost finanţat şi se va recepţiona din lista pasajelor la nivel naţional finanţate din PNRR. Acest pasaj este în strânsă legătură şi pune în valoare şi o altă investiţie care a fost recepţionată în cursul acestui an, tot în municipiul Oradea, anume terminalul intermodal – conexiunea între feroviar şi rutier – care a fost, la rândul lui, singurul proiect finanţat în cadrul Programului Infrastructură Mare la nivel de ţară”, a declarat secretarul de stat Adrian Foghiş, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în PNRR este alocată o sumă de 400 de milioane de euro pentru pasaje în ţară, fiind depuse în jur de 20 de proiecte, aflate în diverse faze de realizare.

Traficul rutier pe acest pasaj va fi deschis sâmbătă dimineaţa, facilitând circulaţia între oraş şi frontiera cu statul vecin, precum şi traficul greu către centrul intermodal din vecinătate şi către parcurile industriale din zonă (cu 144 hectare, peste 8.000 de angajaţi).

„Am revenit azi în Bihor, la doar două săptămâni, după investiţia finalizată la centura Beiuş. Mă bucur să văd că administraţiile locale din zona aceasta sunt performante şi aş dori ca acest exemplu să fie multiplicat la nivel naţional. Felicit pe domnul primar Birta şi pe predecesorul lui, domnul Bolojan, că au ştiut să gestioneze aceste tipuri de proiecte şi uitaţi că şi autorităţile locale reuşesc să facă investiţii mari în infrastructură”, a declarat directorul CNAIR, Cristian Pistol.

Conform acestuia, în ţară sunt semnate, până în prezent, 107 protocoale cu autorităţile locale, în scopul descentralizării unor proiecte de importanţă redusă pentru CNAIR şi pentru a implementa cât mai multe proiecte într-o perioadă cât mai scurtă de timp.

Pasajul suprateran este construit deasupra unui sens giratoriu, are o lungime totală de 1.043 de metri, cu două rampe de câte 300 metri, podul în sine având o lungime de circa 70 de metri, cu o deschidere între parapeţi de 18 metri, cu câte două benzi pe sens şi o înălţime de 5,5 metri.

„România trebuie să se dezvolte, iar principalul motor al dezvoltării înseamnă conexiunile rutiere pentru asigurarea transportului de călători şi de marfă. Sper că odată cu aceste proiecte implementate şi cu finalizarea principalei reţele de autostrăzi şi drumuri expres ale României, dezvoltarea comunităţilor să fie una mult mai amplă”, a declarat directorul general al CNAIR.

La rândul său, primarul Florin Birta a mulţumit tuturor partenerilor implicaţi şi a apreciat „mobilizarea exemplară a constructorilor” care au finalizat lucrările în jumătate din timpul alocat, anume în zece luni, de la ordinul de începere a lucrărilor din decembrie 2023.

„Mulţumesc aici domnului Pistol şi domnului Foghiş, pentru că am reuşit să finanţăm acest pasaj, în mare măsură, din PNRR şi nu a mai trebuit să cheltuim banii din bugetul local pentru acest pasaj, din cele 11 milioane de euro, nouă milioane sunt fonduri europene”, a spus primarul.

Lucrările au fost executate de asocierea formată din Freyrom SA (lider de asociere), Procons Group SRL şi Construcţii Erbaşu SA.

Proiectul a inclus şi construcţia unui drum colector de 2,2 kilometri de-a lungul Căii Borşului şi amenajarea drumului de legătură dintre acesta şi terminalul intermodal din zona Gării Episcopia.

Înălţimea pasajului (5,5 metri) a fost astfel proiectată încât să asigure tranzitul vehiculelor mari, precum şi realizarea viitoarei rute a TramTrain-ului care va trece pe sub pasaj.

Sursa: Agerpres

Cele mai recente știri

Cele mai așteptate evenimente din Transilvania în această săptămână: 24-30 aprilie 2025

Transilvania se pregătește pentru o săptămână plină de evenimente captivante, de la ateliere creative și expoziții, până la concerte electrizante și petreceri de neuitat.

Premiera națională în cardiologie: Spitalul Județean Brașov introduce tehnologia electroporației

Spitalul Județean Brașov a realizat o premieră națională prin efectuarea unor ablații de fibrilație atrială utilizând tehnologia electroporației, o metodă inovatoare care promite rezultate remarcabile în tratamentele cardiologice.

România declară 26 aprilie zi de doliu național în memoria Papei Francisc

România va declara 26 aprilie zi de doliu național în memoria Papei Francisc, marcând funeraliile Suveranului Pontif, care vor avea loc la Vatican.

O nouă facultate în cadrul UBB: Științe Medicale și ale Sănătății

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de Științe Medicale și ale Sănătății, a cărei înființare a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern în data de 24 aprilie 2025.

Primarul unei comune hunedorene este cercetat penal pentru uz de fals

Polițiștii hunedoreni au precizat că se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uz de fals, faptă prevăzută de art. 323 din Codul Penal.

Subiecte în trend

Cele mai așteptate evenimente din Transilvania în această săptămână: 24-30 aprilie 2025

Transilvania se pregătește pentru o săptămână plină de evenimente captivante, de la ateliere creative și expoziții, până la concerte electrizante și petreceri de neuitat.

Premiera națională în cardiologie: Spitalul Județean Brașov introduce tehnologia electroporației

Spitalul Județean Brașov a realizat o premieră națională prin efectuarea unor ablații de fibrilație atrială utilizând tehnologia electroporației, o metodă inovatoare care promite rezultate remarcabile în tratamentele cardiologice.

România declară 26 aprilie zi de doliu național în memoria Papei Francisc

România va declara 26 aprilie zi de doliu național în memoria Papei Francisc, marcând funeraliile Suveranului Pontif, care vor avea loc la Vatican.

O nouă facultate în cadrul UBB: Științe Medicale și ale Sănătății

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de Științe Medicale și ale Sănătății, a cărei înființare a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern în data de 24 aprilie 2025.

Primarul unei comune hunedorene este cercetat penal pentru uz de fals

Polițiștii hunedoreni au precizat că se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uz de fals, faptă prevăzută de art. 323 din Codul Penal.

Secţia pentru judecători a CSM sesizează Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă judecătorul de la Curtea de Apel Ploieşti care a dat decizia privind...

Potrivit sursei citate, ”măsura dispusă are în vedere faptul că în aproximativ 30 de alte cauze identice soluţionate de curţile de apel din ţară soluţiile pronunţate au fost de respingere a acţiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens”.

Finala Cupei României la fotbal se va juca la Arad

Finala Cupei României din 14 mai 2025 se va...
spot_img

Alte articole din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img