- Expoziția „FOTOconvergențe la castel” are loc la Castelul Corvinilor din Hunedoara, cu vernisaj pe 5 octombrie.
- Evenimentul este sprijinit de Primăria Municipiului Hunedoara și Asociația Artiștilor Fotografi din România (AAFR).
- Expoziția include 41 de lucrări de autor ale unor artiști consacrați și în devenire, cu printuri de mari dimensiuni.
- Varadinum Foto Club Oradea și Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni prezintă diversitatea stilistică a genurilor fotografice abordate.
- Expoziția își propune să celebreze realismul și diversele forme de viață, precum natura, tradițiile și viața urbană sau rurală.
- A „FOTOkonvergenciák a kastélyban” kiállítás a Vajdahunyadi várban október 5-től látogatható.
- A rendezvényt Hunyadi Városi Önkormányzata és a Romániai Fotóművészek Szövetsége (AAFR) támogatja.
- A kiállítás 41 alkotói munkát mutat be, nagy méretű nyomatokkal, elismert és feltörekvő művészek által.
- A Nagyváradi Varadinum Fotóklub és a Hunyadi Fotóművészek Egyesülete különböző műfajokat képviselnek a kortárs fotográfiában.
- A kiállítás célja a realizmus, a természet, a hagyományok, valamint a városi és vidéki élet ünneplése.
- The exhibition „PHOTOconvergences at the castle” takes place at Corvin Castle in Hunedoara, starting on October 5.
- The event is supported by the Hunedoara City Hall and the Association of Photographic Artists of Romania (AAFR).
- The exhibition features 41 works by both established and emerging artists, with large-format prints.
- Varadinum Photo Club Oradea and the Hunedoara Photographic Artists Association present a diversity of photographic styles.
- The exhibition aims to celebrate realism and various life forms, such as nature, traditions, and urban or rural life.
- Die Ausstellung „FOTOkonvergenzen im Schloss“ findet im Schloss Corvin in Hunedoara statt, Beginn am 5. Oktober.
- Die Veranstaltung wird von der Stadtverwaltung Hunedoara und dem Verband der Fotografiekünstler Rumäniens (AAFR) unterstützt.
- Die Ausstellung zeigt 41 Werke etablierter und aufstrebender Künstler mit großformatigen Drucken.
- Der Varadinum Foto Club Oradea und die Vereinigung der Fotografiekünstler von Hunedoara präsentieren eine stilistische Vielfalt fotografischer Genres.
- Ziel der Ausstellung ist die Feier des Realismus und verschiedener Lebensformen wie Natur, Traditionen und das städtische oder ländliche Leben.
Expoziție inedită la Castelul Corvinilor din Hunedoara, acolo unde are loc, astăzi, începând cu ora 17.00, vernisajul ”FOTOconvergențe la castel”, un demers comun al fotografilor din Hunedoara și Bihor. Sufrageria Bethlen a castelului va găzdui 41 de lucrări de autor, expoziția putând fi vizitată din 5 până în 27 octombrie.
Evenimentul, se desfășoară cu sprijinul Primăriei Municipiului Hunedoara, sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR). Miza de cuprindere a evenimentului este una ambițioasă. Asemenea lentilelor care adună razele ce o străbat, convergențe fotografice prezintă, sub forma unei expoziții de anvergură, artiști de mult consacrați și, în același timp, lansează viitoare valori ale artei fotografice.
Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni (AAFH), în calitate de gazdă și Varadinum Foto Club, cu un palmares impresionant, potrivit președintelui acestuia, Ovi D. Pop, care precizează despre clubul orădean că este la ora actuală „cel mai activ fotoclub din România, obținând locul 15 la Campionatul Mondial al Cluburilor, a fost declarant Club Campion al Ungariei, anul trecut și a obținut locul 12, în anul 2021, la Campionatul Mondial al Cluburilor”, prezintă o diversitate stilistică a genurilor abordate, invitând publicul la înțelegerea diversității fenomenului fotografic contemporan.
Așadar, vom vedea, de această data, 41 de lucrări de autor, ale unor artiști la început de drum sau în apogeul creației, printuri de mari dimensiuni (100×70 cm), care reprezintă efortul profesionist de a aduce pe simeză lucrări de un înalt nivel artistic și tehnic.
Expoziția de la Hunedoara, este rodul prelungirii firești a colaborării parteneriale cu importante instituții muzeale din județul Hunedoara și din țară.
Ca organizatori sperăm că destinatarii acestui efort de excelență artistică, publicul divers și lumea artiștilor fotografi să ne fie alături, în bucuria acestei ample revederi, aflate sub zodia unei frumoase toamne hunedorene, dominată de convergența celor două asociații transilvănene, în număr cât mai mare și cu beneficii estetice de cunoaștere reciprocă.
„Realismul se întoarce la forme care demonstrează modificarea conștiinței, celebrând natura, omul, tradiția, religia, viața rurală sau urbană etc. Intenția organizatorilor și cea a expozanților este de a aduce o contribuție semnificativă la înțelegerea mijloacelor specifice de investigație și cercetare vizuală, care pot sta într-un dialog cu prezentul, cu trecutul sau alte forme de abordare a realității, reprezentări procesuale ce se înscriu în stăruința de a înțelege mai bine unul din mijlocele de expresie cu o mare putere de expresie și atracție, imaginea fotografică”, spune Grigore Roibu, președinte AAFH.
Expun:
Varadinum Foto Club Oradea:
Dan Cristian Griga, Adela Rusu, Marian Plaino, Raul Ghiman, Adrian Cheregi, Ovi D. Pop, Mariana Scubli, Cătălin Arcu, Erika Berdan, Mircea Apostol, Molnár Szilvia, Constantin Lazăr, Iuliana Pașca, Andrei Bundaș, Paula Romocea, Claudiu Guraliuc, Mohammed Arfan Asif, Méhes Miklós, Adriana Ceaușescu, Virgilio Bardossi, Nagy Lajos, Lucian Goga, Rebeca Karako, Csaba Karako, Kenéz Éva
Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni:
Francisc Németh, Adrian Gabriel Bartok, Adrian Stoica, Alexandru Popa, Andrei Rosetti, Cătălin Mătăsaru, Călin Corpaciu, Alexandru Corici, Daniel I. Iancu, Grigore Roibu, Horea Preja, Isfan Marius, Nicolae Oprea, Octavian Simion, Alexandru Ștefănescu, Vasile Sârb
Curatori: Ovi D. Pop și Grigore Roibu
FOTOconvergențele toamnei din acest an, cu aerul boem și magnific impregnat de istoria Castelului Corvinilor, impune un nou mod de a privi, un mod reținut, dar atent, fermecat de detaliu și dependent de incongruența permanent reînnoită când vorbim de subiect sau tehnică. Din nou forța fotografiei rezidă din faptul că ea păstrează deschisă scurgerea normală a timpului, o ipostază fascinantă și tristă deopotrivă, care produce noi tonalități ale frumuseții cu pretenții umaniste și iluministe, într-un discurs artistic completat de ambianța atemporală și de legendă a spațiului expozițional.