- Comemorarea a 80 de ani de la exodul sașilor din Transilvania de Nord a avut loc la Bistrița.
- Evenimentul s-a desfășurat la un monument memorial și a fost marcat de prezența autorităților locale și a sașilor din străinătate.
- Martin Bottesch a subliniat impactul evacuării sașilor în fața Armatei Roșii și a făcut apel la înțelegerea contextului istoric.
- Primarul Ioan Turc a evidențiat contribuția comunității săsești la dezvoltarea orașului Bistrița și a Transilvaniei.
- Manifestările au inclus un concert simfonic și vor continua cu alte evenimente culturale și religioase.
- Megemlékezés zajlott a szászok észak-erdélyi kivándorlásának 80. évfordulójáról Bistricában.
- Az eseményen a helyi hatóságok és külföldről érkezett szászok is jelen voltak.
- Martin Bottesch hangsúlyozta az orosz hadsereg előli evakuálás hatását és a történelmi összefüggések megértésének fontosságát.
- Ioan Turc polgármester kiemelte a szász közösség hozzájárulását Bistrica és Erdély fejlődéséhez.
- A megemlékezés szimfonikus koncerttel kezdődött, és további kulturális és vallási eseményekkel folytatódik.
- Bistrița commemorated the 80th anniversary of the Saxons’ exodus from Northern Transylvania.
- The event took place at a memorial and was attended by local authorities and Saxons from abroad.
- Martin Bottesch emphasized the impact of the evacuation before the Red Army and called for understanding the historical context.
- Mayor Ioan Turc highlighted the Saxon community’s contribution to the development of Bistrița and Transylvania.
- The event featured a symphonic concert, with further cultural and religious activities planned.
- In Bistrița wurde das 80-jährige Jubiläum der Aussiedlung der Siebenbürger Sachsen aus Nordtranssilvanien begangen.
- Die Veranstaltung fand an einem Denkmal statt und wurde von lokalen Behörden und Sachsen aus dem Ausland besucht.
- Martin Bottesch betonte die Auswirkungen der Evakuierung vor der Roten Armee und rief zur historischen Verständnis auf.
- Bürgermeister Ioan Turc hob den Beitrag der sächsischen Gemeinschaft zur Entwicklung von Bistrița und Transsilvanien hervor.
- Die Veranstaltung begann mit einem Symphoniekonzert und wird mit weiteren kulturellen und religiösen Aktivitäten fortgesetzt.
Comunitatea săsească din municipiul Bistriţa a comemorat, vineri după-amiază, în prezenţa saşilor veniţi din străinătate şi a autorităţilor locale, împlinirea a 80 de ani de la exodul saşilor din Transilvania de Nord.
Evenimentul a avut loc la monumentul memorial inaugurat în urmă cu 10 ani în Piaţa Dominicană din Bistriţa, iar printre cei prezenţi s-au numărat preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania, Martin Bottesch, preşedintele Asociaţiei saşilor bistriţeni din Germania şi Austria, Hans Franchy, primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, viceprimarul Sorin Hangan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Bistriţa, Cristian Roth-Gross, precum şi conducerea Bisericii Evanghelice din municipiu.
Momentul istoric din septembrie 1944, când aproximativ 35.000 de saşi au luat drumul pribegiei, a fost evocat de către Martin Bottesch, care a făcut apel la înţelegerea tuturor împrejurărilor care au dus la evacuarea saşilor.
„Evacuarea saşilor din Transilvania de Nord din faţa Armatei Roşii a schimbat destinele multor mii de oameni într-un mod de neînchipuit până atunci, iar pentru ţinutul pe care l-au părăsit a însemnat o pierdere. Trebuie şi vrem să ne amintim de această evacuare, deoarece face parte din istoria populaţiei săseşti şi din istoria României. (…) Evacuarea de acum 80 de ani a avut loc în condiţiile unei dictaturi. Nu ar fi corect să îi condamnăm pe cei implicaţi, nici să găsim scuze şi nici să reducem discuţia la victimizarea lor. Corect este să încercăm a înţelege cauzele şi constrângerile sub care au acţionat şi să ne aplecăm în faţa suferinţei de care nu au avut scăpare, să privim fără prejudecăţi evenimentul istoric, dar cu respectul cuvenit generaţiei de atunci, ea merită respectul nostru”, a spus Bottesch.
Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, a subliniat aportul pe care comunitatea săsească l-a adus la dezvoltarea zonei şi a Transilvaniei.
„Ceea ce au lăsat în urma lor saşii se vede şi astăzi. Bistriţa veche este o mărturie vie a talentului organizatoric, a hărniciei saşilor. (…) Prezenţa saşilor în Transilvania a fost un catalizator pentru dezvoltarea şi a Transilvaniei, şi a României. Noi, comunitatea bistriţeană, avem o admiraţie nedisimulată atunci când vine vorba de tot ce înseamnă amprenta saşilor asupra Bistriţei”, a afirmat Turc.
Vineri seara, comunitatea săsească s-a reunit la Biserica Evanghelică din centrul istoric al Bistriţei, devenită simbolul oraşului, pentru un concert simfonic susţinut de Noua Orchestră Transilvană şi Corul Filarmonicii Transilvania.
Manifestările vor continua sâmbătă cu o slujbă festivă, în cadrul căreia va fi instalat noul preot al Bisericii Evanghelice din Bistriţa, Andreas Hartig, urmată în cursul după-amiezii de o expoziţie fotografică, un concert de orgă şi un recital cameral.
Sursa. Agerpres