- Sfânta Maria Mică este sărbătorită pe 8 septembrie în biserica ortodoxă și catolică.
- Nașterea Maicii Domnului marchează începutul mântuirii neamului omenesc, conform tradiției creștine.
- Părinții Maicii Domnului, Ioachim și Ana, au fost binecuvântați cu un copil după multe rugăciuni.
- Originea numelui Maria provine din limba ebraică și înseamnă Doamnă, împărăteasă.
- Aproape 2 milioane de femei din România poartă numele Maria sau derivate ale acestuia.
- Kisboldogasszonyt szeptember 8-án ünneplik az ortodox és a katolikus egyházak.
- A Szűz Mária születése a keresztény hagyomány szerint az emberi megváltás kezdetét jelenti.
- Joákim és Anna imádságaik után kapták áldásként Máriát.
- A Mária név eredete a héber „Miriam”, amely úrnőt vagy királynőt jelent.
- Közel 2 millió nő viseli a Mária nevet vagy annak változatait Romániában.
- Sfânta Maria Mică is celebrated on September 8 in both Orthodox and Catholic churches.
- The birth of the Virgin Mary marks the beginning of mankind’s salvation, according to Christian tradition.
- Joachim and Ana were blessed with Mary after many prayers.
- The name Maria originates from Hebrew, meaning Lady or Queen.
- Almost 2 million women in Romania bear the name Maria or its derivatives.
- Sfânta Maria Mică wird am 8. September in orthodoxen und katholischen Kirchen gefeiert.
- Die Geburt der Jungfrau Maria markiert laut christlicher Tradition den Beginn der Erlösung der Menschheit.
- Joachim und Anna wurden nach vielen Gebeten mit Maria gesegnet.
- Der Name Maria stammt aus dem Hebräischen und bedeutet Herrin oder Königin.
- Fast 2 Millionen Frauen in Rumänien tragen den Namen Maria oder seine Derivate.
Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, început de la 1 septembrie. Este cea mai mare sărbătoare a toamnei și are loc în fiecare an pe data de 8 septembrie.
Sfânta Maria Mică se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică.
Istoric, Nașterea Sfintei Fecioare este datată între anii 19 și 22 î.Hr., fiind rodul rugăciunii Sfinților, Drepților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, care au făgăduit lui Dumnezeu că, dacă vor avea un copil, îl vor închina Lui.
Această sărbătoare este prăznuită în Răsărit din secolul al V-lea, iar în Occident a fost introdusă în secolul al VII-lea, în timpul Papei Serghie I, generalizarea ei având loc însă mai târziu, în secolul al IX-lea. Pe 8 septembrie spunem „La mulți ani” celor care poartă numele Maria, Marian sau alte derivate.
Nașterea Maicii Domnului – Istoria sărbătorii În ordinea anului bisericesc, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este primul praznic dintre cele patru dedicate Fecioarei Maria, cunoscută în popor ca Sântămăria Mică. Este un eveniment celebrat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Romano-Catolică. Potrivit tradiţiei Bisericii, Sfânta Maria era de neam ales, tatăl, Ioachim, fiind din seminţia lui David, iar mama, Ana, din neamul preoţesc al lui Aaron. Naşterea Maicii Domnului este considerată de Părinţii Bisericii drept momentul istoric în care a început mântuirea neamului omenesc din robia păcatului strămoşesc. Prin puritatea vieţii ei, dedicată în întregime lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară s-a făcut vrednică de a fi cea din care să Se nască Fiul lui Dumnezeu. Din cauza faptului că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau des batjocoriți de oameni, lipsa urmașilor fiind considerată un blestem al lui Dumnezeu. Conform tradiției, în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu le-a refuzat jertfa și i-a numit blestemați. În ciuda tuturor acestor acțiuni cei doi nu au renunțat și s-au rugat în continuare. Ei s-au hotărât să se retragă fiecare în post și rugăciune, Ioachim spunându-i Anei: „Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea, căci noi suntem urgisiţi de Dumnezeu. Iată, eu mă duc în munte şi acolo voi posti şi mă voi ruga lui Dumnezeu, doar, doar se va milostivi şi ne va da şi nouă un copil”. Iar Ana a început să se roage lui Dumnezeu, promiţându-I că de va naşte fiu sau fiică îi va închina Lui pruncul cu toată inima şi-l va da să slujească în biserica slavei Sale.
Îngerul Gavriil li s-a arătat și le-a spus că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Tot el le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi că va fi un „vas ales lui Dumnezeu”.
Potrivit tradiției, atunci când Maria a împlinit vârsta de 3 ani, părinții au dus-o la templu, acolo unde a rămas până la aproximativ 15 ani. Părinţii ei au lăsat-o împreună cu celelalte fecioare în camerele Templului să crească acolo. Biserica prăznuiește Intrarea în Biserica a Maicii Domnului în 21 noiembrie. În următorii șapte ani, părinţii Ana și Ioachim au vizitat-o adesea pe Maria la Templu, până la moartea lor. Maria a rămas orfană la vârsta de zece ani. Sfântul Ioachim a trăit 80 de ani, iar Ana – 79 de ani.
Originea numelui
Numele de Maria îşi are rădăcinile în limba ebraică, unde Miriam înseamnă Doamnă, împărăteasă, cea aleasă, cea frumoasă. Această sărbătoare creştinească ar trebuie să fie pentru toţi un prilej de a ne dedica viaţa lui Hristos şi de a deveni oameni noi. Nu degeaba momentul acesta de peste an este urmat, pe 9 septembrie, de pomenirea Drepţilor şi dumnezeieştilor părinţi Ioachim şi Ana, cei care i-au dat viaţă Maicii Domnului. Praznicul liturgic al Naşterii Maicii Domnului există şi la copţii egipteni, şi la iacobiţii sirieni.
Aproape 2 milioane de femei poartă numele Maria sau derivate ale acestuia. Din cele 1.996.762 de femei, 1.486.913 se numesc Maria. Pe locul al doilea ca număr se află cele care se numesc Mariana – 264.991, urmate de cele care se numesc Mărioara – 51.460 şi de cele care poartă numele Marinela 50.873.
De asemenea, 652.539 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, cei mai mulţi, 316.800, purtând numele Marian.
Maria este unul dintre cele mai răspândite şi venerabile nume din lumea creştină. În ciuda simplităţii sale, numele Maria este încărcat de semnificaţii profunde şi multiple interpretări.
Sursa: crestinortodox.ro