- Nouă din zece antreprenoare din România nu vor aplica în Programul „Femeia Antreprenor 2024” din cauza condițiilor și restricțiilor stricte.
- Peste 60% dintre antreprenoare consideră că programul nu oferă sprijin financiar adecvat și facilități limitate.
- 25% dintre femei consideră aportul propriu de 30% prea mare, iar altele cred că suma primită este mai mică decât în alte programe.
- Multe antreprenoare PFA se simt discriminate deoarece programul finanțează doar IMM-urile cu angajați.
- Finanțarea totală pentru 2024 este de 200 milioane lei, iar înscrierile sunt deschise până pe 12 septembrie 2024.
- Tíz romániai vállalkozónőből kilenc nem pályázik a „Női Vállalkozó 2024” programra a szigorú feltételek miatt.
- A vállalkozónők több mint 60%-a úgy véli, hogy a program nem nyújt megfelelő pénzügyi támogatást és korlátozott kedvezményeket kínál.
- A nők 25%-a túl magasnak tartja a 30%-os saját hozzájárulást, mások szerint az összeg kisebb, mint más programokban.
- Sok egyéni vállalkozó hátrányos megkülönböztetést érez, mivel a program csak alkalmazottakkal rendelkező KKV-kat finanszíroz.
- A 2024-es évre szóló teljes finanszírozás 200 millió lej, a jelentkezési határidő 2024. szeptember 12.
- Nine out of ten female entrepreneurs in Romania will not apply for the „Female Entrepreneur 2024” program due to strict conditions and restrictions.
- Over 60% believe the program does not provide adequate financial support and offers limited benefits.
- 25% of women find the 30% personal contribution too high, while others think the amount received is lower than in other programs.
- Many sole proprietors feel discriminated against as the program funds only SMEs with employees.
- Total funding for 2024 is 200 million lei, and applications are open until September 12, 2024.
- Neun von zehn Unternehmerinnen in Rumänien werden sich nicht für das Programm „Frauen Unternehmerin 2024“ bewerben, da sie die Bedingungen als zu streng empfinden.
- Über 60% der Unternehmerinnen sind der Meinung, dass das Programm keine ausreichende finanzielle Unterstützung bietet und nur begrenzte Vorteile hat.
- 25% der Frauen halten den Eigenbeitrag von 30% für zu hoch, während andere meinen, dass der Betrag niedriger ist als bei anderen Programmen.
- Viele Einzelunternehmerinnen fühlen sich diskriminiert, da das Programm nur KMU mit Mitarbeitern fördert.
- Die Gesamtfinanzierung für 2024 beträgt 200 Millionen Lei, und Bewerbungen sind bis zum 12. September 2024 möglich.
Nouă din zece antreprenoare din România nu vor aplica în Programul „Femeia Antreprenor 2024”, deoarece îl consideră „puţin avantajos”, relevă rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de Asociaţia Antreprenoare.
Potrivit sursei citate, mai mult de 60% dintre cele peste 15.000 de antreprenoare care fac parte din asociaţia de profil au menţionat faptul că nu aplică în program din cauză că sunt prea multe condiţii şi restricţii, transmite Agerpres.
„În opinia celor mai multor antreprenoare din ţară, programul Femeia Antreprenor 2024, care are ca scop susţinerea şi dezvoltarea afacerilor deţinute de femei, nu reuşeşte să atragă interesul majorităţii antreprenoarelor pentru că sprijinul financiar şi facilităţile oferite sunt prea limitate. De asemenea, sondajul nostru mai arată că pentru 25% dintre ele aportul propriu de 30% din suma pentru care aplică este prea mare, iar peste 15% îl consideră mai puţin avantajos per total faţă de alte programe de finanţare sau alte metode de a obţine fonduri nerambursabile”, a explicat, într-un comunicat de presă, Carmen Mihalca, antreprenor şi fondatoarea Asociaţiei Antreprenoare.
De asemenea, româncele antreprenor au menţionat că aleg din mai multe motive să nu aplice la Programul „Femeia Antreprenor” 2024, printre care se află şi faptul că suma pe care o pot primi este mai mică decât prin alte programe.
Totodată, multe dintre antreprenoare susţin că nu văd scopul acestui program, comparativ cu alte programe cum ar fi Start-Up Nation. În plus, unele antreprenoare care activează sub formă de PFA se simt discriminate în contextul în care „Femeia Antreprenor” finanţează IMM cu angajaţi.
Întrebate cât de favorabil este mediul fiscal şi de business femeilor din România, peste 33% dintre ele au răspuns că este un nivel mediu, iar 25% că este puţin favorabil, respectiv 25% încurajant. O pondere de peste 8% au afirmat că mediul fiscal şi de afaceri nu este deloc favorabil, chiar descurajant.
Conform asociaţiei, persoanele care doresc să se înscrie în programul „Femei Antreprenor 2024” trebuie să atingă un anumit punctaj minim pentru a fi eligibile, iar firmele lor să îndeplinească următoarele criterii principale: firma este înfiinţată înainte de 31 decembrie 2021 şi să aibă activitate pe teritoriul României; firma să fie o IMM, întreprindere autonomă, cu capital social integral privat; cel puţin 50% din firmă să fie deţinută de o femeie; firma să nu aibă datorii la bugetul de stat; să nu depăşească plafonul de minimis de 300.000 de euro pe durata ultimilor trei ani pentru o întreprindere unică; firma să nu se afle în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operaţională, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii; să vină cu un aport de cel puţin 30% din suma pentru care aplică; să angajeze cel puţin două persoane cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanţare şi menţine locurile de muncă ocupate cel puţin 12 luni de la momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT.
Antreprenoarele din România se pot înscrie în program până pe data de 12 septembrie 2024. Finanţarea totală de anul acesta este de 200 milioane de lei (40 milioane de euro), fiind estimat un număr de o mie de beneficiare.
Fondată în anul 2018, Comunitatea Antreprenoare are drept scop schimbarea mentalităţii şi prejudecăţi privind rolul femeii în societate şi de a încuraja şi a sprijini femeile să îşi urmeze visul de a fi antreprenoare şi de a dovedi că pot aduce o contribuţie semnificativă mediului de business românesc.
În prezent, Asociaţia are peste 15.000 femei-antreprenor cu afaceri în diverse domenii în mai multe oraşe din ţară şi din diaspora.